Urgentni centar za životinje u Sarajevu uspostavlja dežuru u oktobru, trenutno rade do 20 sati

Urgentni centar za hitnu pomoć životinjama u Sarajevu je otvoren 25. augusta, međutim on još uvijek radi samo do 20 sati. Nakon što bude okončana konkursna procedura za prijem novih uposlenika, bit će uspostavljena 24-satna dežura.

Kako je za Klix.ba kazala direktorica Kantonalnog javnog preduzeća Veterinarska stanica Sarajevo Nasiha Spahić, urgentni centar je otvoren, ali dežura još uvijek nije uspostavljena.

Ona navodi da je trenutno radno vrijeme od 8 do 20 sati, a da će kroz naredne faze ovog projekta biti uvedena dežura, kao i kratki telefon za hitne slučajeve.

“Nabavljena je oprema i sve je rekonstruisano po svim standardima veterinarske medicine, uspostavljene su četiri sale – za rendgen, hirurgiju, anesteziju i dijagnostiku. Krenuo je rad urgentnog centra, ali je u toku usavršavanje rada na novim uređajima”, kazala je.

Urgentni centar sada možete dobiti na brojeve 061 157 350 i 033 770 360. U slučaju da je vašoj životinji pomoć potrebna nakon radnog vremena, direktorica navodi da su oni u pripravnosti i nakon 20 sati, odnosno da dolaze u ambulantu u slučaju poziva na navedene brojeve.

U drugoj fazi projekta će biti uspostavljen i kratki hitni broj u saradnji sa Bh. Telecomom, a stalno radno vrijeme, odnosno dežura se očekuje od oktobra nakon što bude provedena konkursna procedura za nove uposlenike.

Objašnjava da veterinari još uvijek ne izlaze na teren po pozivu i da to neće biti moguće do sljedeće godine kada će kroz treću fazu nabaviti i osposobiti ambulantno vozilo. Do tada, hitne usluge možete dobiti ukoliko dovedete životinju u njihovu dežurnu Veterinarsku stanicu.

Nakon osam sati primaju samo hitne slučajeve, odnosno u tom periodu ne daju vakcine niti druge redovne i preventivne zdravstvene usluge za životinje.

Kada je riječ o psima lutalicama, važno je naglasiti da u slučaju pronalaska povrijeđene životinje prvo morate pozvati higijenski servis koji prema zakonu životinju zatim dovodi u urgentni centar.

Direktorica Veterinarske stanice Sarajevo Nasiha Spahić kaže da su cijene njihovih usluga prihvatljive i za građane niže platežne moći.

(Klix.ba)

Radio AS