Uručeni stanove za mlade bez roditeljskog staranja

Na 34. sjednici Općinskog vijeća, zgrada u ulici Čadordžina u mjesnoj zajednici Logavina dodijeljena je SOS – Dječijem selu, na prijedlog Općinskog načelnika Irfana Čengića. Stanovi u ovom objektu će postati dom za štićenike studente koji se pripremaju za samostalan život.

Načelnik Čengić potpisao Ugovor o davanju na korištenje kompletnog objekta humanitarnoj organizaciji “SOS – Kinderdorf International” uz primjenu principa socijalnog stanovanja u zakup bez plaćanja zakupnine s programskim direktorom SOS – Dječijeg sela Adnanom Alikadićem.

“Briga o djeci i mladima bez roditeljskog staranja je veoma važna za Općinu Stari Grad Sarajevo. Sretan sam što je Općinsko vijeće podržalo moj prijedlog da na ovaj način sistemski upravljamo zgradom koju je zajednici poklonio dobrotvor i privrednik Hajriz Brčvak”, istakao je načelnik Čengić.
 
Ovaj objekat Općini Stari Grad Sarajevo donirao je direktor i osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak u decembru prošle godine. Gradnja je započela u aprilu 2022. godine, a sastoji se od suterena, prizemlja, sprata i potkrovlja, s ukupno sedam dvosobnih stanova.

“Zadovoljstvo je unapređivati saradnju sa Općinom Stari Grad, za to posebna zahvalnost načelniku Čengiću. Ova podrška će nam pomoći da podignemo kvalitetu brige za mlade, posebice mlade koji su u intenzivnoj pripremi za samostalan život. Ovaj objekat će koristiti naši studenti te mladi koji su u pripremi ili već u programu polusamostalnog života. Ideja je da mladima ponudimo uslove za postepeno osamostaljivanje po programu kakav se provodi u zemljama zapadne Europe. Sličan sistem smo vidjeli na prošlogodišnjoj studijskoj posjeti Austriji i tokom ove godine ćemo ga implementirati uz podršku načelnika i općine Stari Grad”, istakao je programski direktor Alikadić. 

Ovom prilikom, načelniku Čengiću uručena je zahvalnica ove organizacije. U ovoj posjeti prisustvovali su i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enida Pavić Pečenković i općinski vijećnik Sabahudin Arapović.

Radio AS