Uskoro sanacija klizišta na Trčivodama

Zbog slijeganja terena i propadanja dijela saobraćajnice u ulici Trčivode kod broja 46 došlo je do pokretanja klizišta, a stanovnicima ovog naselje već neko vrijeme otežana je putna komunikacija i strahuju od većih posljedica.

Nakon evidentiranja ovih problema i stanja na terenu, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se odmah pristupi rješavanju i izradi projekta za sanaciju klizišta i ojačanje dijela puta, kako bi se građanima osigurali što bolji uslovi za svakodnevni život.

S ciljem što hitnije sanacije klizišta, u Općini Stari Grad Sarajevo potpisan je Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji Projekta sanacije i monitoringa klizišta na lokalitetu općine Stari Grad Sarajevo. Sporazum su potpisali načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić. Potpisnici sporazuma finansirat će projekat sanacije ovog klizišta na način da će Općina Stari Grad Sarajevo izdvojiti 35.000 KM, Zavod za izgradnju KS 66.300 KM i Kantonalna Uprava civilne zaštite KS 35.000 KM. Ukupno su obezbijeđena sredstva u iznosu od 165.000 KM.

Kako je potvrdio načelnik Hadžibajrić, Općina će odmah pokrenuti postupak za izbor izvođača radova.

“Odmah ćemo pokrenuti postupak za izbor izvođača radova i čim bude okončan pristupamo sanaciji klizišta na Trčivodama. Drago mi je što smo pokrenuli ove projekte sa Zavodom i Kantonalnom civilnom zaštitom i što smo u posljednjih mjesec dana potpisali sporazume za sanaciju 4 klizišta i izradu projektne dokumentacije za još 3. Pred nama je puno posla, ali sam siguran da ćemo uspjeti i da će izvođači radova uskoro biti na terenu,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić izjavio je da je ova ustanova planirala sredstva u iznosu od 800.000 KM za sanaciju klizišta u Kantonu Sarajevo, a prvi konkretni sporazumi postignuti su sa Općinom Stari Grad.

“Zaista smo ovom pitanju pristupili studiozno i krenuli smo od Općine Stari Grad. Do sada smo obišli sedam općina u Kantonu Sarajevo. Kantonalna uprave civilne zaštite je za ove svrhe u 2022.godini planirala 800.000 KM. Jedan dio sredstava bit će implementiran na području općine Stari Grad u iznosu od 64.000 KM za sanaciju klizišta Trčivode,” izjavio je direktor Brkanić.

Direktorica Zavoda za izgradnju KS Bema Barlov potvrdila je da će Zavod sa sanaciju klizišta na Trčivodama izdvojiti više od 66.000 KM.

“U ovoj godini smo za sanaciju klizišta na području Kantona Sarajevo izdvojili oko milion konvertibilnih maraka. Svaka općina je imala priliku u januaru i februaru da aplicira sa najprioritetnijim klizištima, a prvi korak i sporazum postignut je ovdje u Općini Stari Grad, gdje smo prošlog mjeseca potpisali sporazume za 6 klizišta, a danas i za sedmo. Nakon toga su se i ostale općine ugledale na to i prihvatile ove iste uslove. U Kantonu Sarajevo ima oko 1000 aktivnih klizišta i najbitnije je da smo učinili ovaj prvi korak i pokrenuli projekte,” izjavila je direktorica Barlov.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Belma Barlov prošlog su mjeseca potpisali sporazume o sanaciji tri aktivna klizišta u Starom Gradu: Močila 45, Krka 11 i Sedrenik 56, za koje će radovi koštati 302.000 KM, te izradu projektne dokumentacije za još 3: Bistrik brijeg 11-27, Trčivode gornje 48 i lokalitet Sagrdžije – džamija Ulomljenica, a što će biti izdvojeno 115.000 KM.

Radio AS