Uskoro tehnički prijem Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za stambene i komunalne poslove Đenitom Bogunić-Kešelj obišao je jučer gradilišta na području ove lokalne zajednice na kojima je u toku realizacija značajnih infrastrukturnih projekata, saopćeno je iz općine Centar.

Naime, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i svakodnevnim kišnim padavinama na području općine Centar, aktivna su brojna gradilišta.

Načelnik Mandić je između ostalog obišao Gornji Kromolj gdje su u toku završni radovi na polaganju cjevovoda koji će snabdijevati pitkom vodom oko 100 domaćinstava naselja Kromolj i Poljine. Radovi na izgradnji pumpne stanice i ugradnji hidrofleks postrojenja su već završeni, a dionica na kojoj je položen cjevovod je i asfaltirana. Sa realizacijom ovog projekta, koji se privodi kraju, veliki broj domaćinstava će napokon dobiti vodu u svojim domovima.

Građevinski radovi na izgradnji objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, prekoputa naselja Ciglane su u cijelosti završeni. Načelnik je jučer obišao lokalitet, a u narednom periodu slijedi tehnički prijem novoizgrađenog objekta.

Načelnik je obišao i radove na rekonstrukciji raskrsnice i dijelova ulica Patriotske lige, Slatina i Kromolj koje u cjelosti finansira Općina Centar za šta je iz budžeta izdvojeno 348.112 KM. Nakon završetka radova lokalno stanovništvo će imati rasterećeniju i sigurniju saobraćajnicu.

Na području Mjesne zajednice Bardakčije tokom prethodnih nekoliko dana započeli su radovi na sanaciji ulica Hadži-Lojina i Bardakčije. Realizacija projekta sanacije navedenih ulica planirana je budžetom za ovu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja. Za realizaciju ovih projekata obezbijeđeno je 105.905 KM.

Načelnik Mandić je jučer obišao i radove na rekonstrukciji separatne kanalizacione i vodovodne mreže u Ulici Panjina Kula od broja 2 do broja 111. Sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta za stanovnike Panjine Kule u iznosu od 988.587,09 KM obezbijedila je Općina Centar. Nakon završetka radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže uslijedit će rekonstrukcija saobraćajnice.

U toku su i radovi na sanaciji pristupne staze i stepeništa u Ulici Himze Polovine 16, a za ovu namjenu u budžetu Općine izdvojeno je 42.781 KM.

Radio AS