Usvojen Program mjera za podršku boračkim zadrugama u KS

U cilju smanjenja nezaposlenosti, ali i integracije braniteljske populacije na tržištu rada, Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Program mjera za podršku boračkim zadrugama sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja KS.

Program, između ostalog, predviđa pružanje poticaja zadrugama, kao vid podrške njihovom poslovanju i širenju proizvodnje.

Kako je naglasio ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, cilj je doprinijeti zapošljavanju braniteljske populacije, kao i održati postojeću zaposlenost u osnovanim zadrugama.

“Ovaj projekt se od 2017. godine uspješno realizuje u Ministarstvu za boračka pitanja, i moram istaći da je ovo  pozitivna priča, s mnogo uposlenja pripadnika braniteljske populacije. Mi ćemo u narednom periodu objaviti Javni poziv, te bih pozvao sve zadrugare s područja Kantona Sarajevo, da uzmu učešće u Programu, te na taj način doprinesu ne samo jačanju privrede, već i da budu konkurentni na tržištu rada. Osluškujući probleme zadrugara, u 2024. godini, po prvi put ćemo u okviru navedenog Programa pružiti i finansijsku podršku vezanu za nabavku sredstava za rad, odnosno mašina, alata, opreme i tehnike, te i na taj način dati poticaj razvoju boračkih zadruga”, najavio je  ministar Osmanović.

Za realizaciju ovog programa iz Budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno je ukupno 400.000 KM.

Radio AS