Usvojen zaključak o vanrednom usklađivanju penzija u FBiH od minimalno pet posto

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je danas zaključak o vanrednom usklađivanju penzija od minimalno pet posto za penzionere s minimalnim penzijama.

Ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio je Klub zastupnika SBB-a te je zatraženo od Vlade FBiH da hitno i bez odlaganja izvrši vanredno usklađivanje iznosa minimalne penzije u omjeru od pet posto te da se obračun s predloženim povećanjem počnje primjenjivati od augusta 2022. godine.

“U Federaciji BiH je u proteklih šest mjeseci prisutan iznimno visok porast cijena osnovnih životnih namirnica što posljedično predstavlja veliko opterećenje za građane, a među najugroženijim kategorijama stanovništva su penzioneri koji primaju penzije minimalnog iznosa”, navodi se u zaključku koji je upućen u proceduru.

Također, naglašava se da, uprkos ranijim povećanjima, penzioneri i dalje imaju otežane uslove za život uslijed sve češćih poskupljenja.

“Iako su realizirana određena povećanja iznosa penzija, ista su i dalje nedostatna za penzionere koji primaju minimalne penzije. Vlada FBiH stoga treba pristupiti vanrednom usklađivanju iznosa minimalne penzije u omjeru od 5 posto kako bi se penzionerima koji primaju tu vrstu penzije olakšala ova teška situacija”, ističe se u obrazloženju prijedloga koji je usvojen na Predstavničkom domu.

Nakon što je prijedlog usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, o istom će se odlučivati i u Domu naroda nakon čega bi se trebao početi primjenjivati u praksi.

“To znači da bi najugroženiji, a to je svakako populacija penzionera i to oni s minimalnom penzijom, dobili određeno olakšanje. Mogli smo ići s većim procentom, međutim njih je 220.000 u FBiH, pa kad smo izračunali koji je to iznos odlučili smo se ipak za ovaj iznos od pet posto”, rekla je zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo.

klix.ba

Radio AS