Utvrđen javni interes gradnje žičare od Hrasnice do Igmana

Općinsko vijeće Općine Ilidža podržalo je odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kabinske gondole/žičare Hrasnica – Igman, što je projekt o kojem se u prošlosti samo govorilo, ali su konkretni potezi izostali.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur na svom facebook profilu napisao je kako je planirano da polazna stanica žičare bude odmah iza Famosovog stadiona u Hrasnici, što je oko sto metara od planirane tramvajske stanice.

Naime, kako je i Klix.ba nedavno pisao, interes za gradnju žičare od Hrasnice do Igmana postoji, a za ovaj projekt zainteresovan je isti investitor koji je nedavno kupio i hotel Igman.

Riječ je o firmi The Place, koja je u vlasništvu domaćih i stranih investitora, među kojima je i Emir Granov iz Sarajeva.

Granov je u nedavnom razgovoru za Klix.ba kazao kako su već počeli razgovore s nadležnim institucijama, gdje su izrazili interes i spremnost na saradnju.

“Želja nam je pokrenuti inicijativu ka kantonalnim nivoima vlasti za spajanje Bjelašnice i Igmana s novim ski-stazama i vertikalnim transportom. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati veliki značaj spajanja planina Bjelašnice i Igmana, kao i to koliko bi nove ski-staze i vertikalni transport doprinijeli obogaćivanju turističkih sadržaja, rasterećivanju gužvi na ove dvije planine te razvoju planinskog turizma”, kazao nam je Granov nedavno.

Radio AS