Uz “Kafu na Baščaršiji” zvanično počela ljetna turistička sezona

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, danas je uz “Kafu na Baščaršiji” iz najveće džezve na svijetu, zvanično otvorila ljetnu turističku sezonu, te promovirala novi vodič Sarajevo Navigator i kalendar Sarajevo Summer Fest 2023. 

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić gostima i turistima poželio je dobrodošlicu u grad multietičnosti – “Evropski Jerusalem”.

“Naslijeđe koje je skladan spoj istoka i zapada, ljepota života u različitostima, prirodna bogatstva, vrhunska gastronomija, gostoljubivost Sarajlija, dobra energija i zabava – samo su neki od aduta našeg jedinstvenog grada – ‘Evropski Jerusalem'”, istakao je Fazlagić.

Svaki gost, turista u Sarajevu može naći svoj kutak – dah prošlosti ovjekovječen najstarijim i najljepšim vjerskim i kulturnim objektima – džamije, crkve, sinagoge, muzeji, galerije, Vijećnica, Trebevićka žičara, Vrelo Bosne, Bentbaša, olimpijske planine.

“Strategija Turističke zajednice KS je da Sarajevo bude centar regije. Gosti i turisti imaju razloga posjetiti grad na Miljacki, jer je Sarajevo grad festivala, novih atraktivnih sadržaja koje osvježavamo iz godine u godinu, promičići ga kao destinaciju koju neizostavno treba posjetiti”, kazao je Fazlagić.

U ponudi ljetne turističke sezone su veliki broj kulturnih događaja, filmski i muzički festivali, gastronomija, specifični oblici turizma, aktivni turizam.

“Imamo top pet dešavanja ovog ljeta u Sarajevu a to su dva velika filmska festivala i dva velika muzička festivala. Naš najveći brend, a to je evropski i svjetski brend, je Sarajevo Film Festival. Već sada je grad rezervisan. Tu je i Omladinski film festival koji postaje prepoznatljiv uz mnoštvo filmskih projekcija na nekoliko lokacija, što je jako dobro uz mnoštvo koncerata”, rekao je Fazlagić.

Brend Visit Sarajevo, dodao je, postao je prepoznatljiv na domaćem i međunarodnom tržištu i to je naša poruka svima – posjetite Sarajevo.

“Dočekat će vas širom otvorena vrata i mnoštvo pozitivnih iskustava, koja će vas sigurno vratiti Sarajevu, kao iskrenom prijatelju, punom života, radosti i ljubavi. Geografski malo mjesto, a suštinski izuzetno veliko, posebno i jedinstveno – to je Sarajevo”, poručio je Fazlagić.

Kako bi turisti imali informacije o Sarajevu, danas je predstavljen i printani vodič Sarajevo Navigator.

Na stotinjak stranica, kako je kazao Velija Smajić, osim osnovnih informacija o destinaciji, tu su preporuke za snalaženje, posjeta blizu 400 kulturno-historijskih objekata. Također je obuhvaćena i bogata gastronomska ponuda sa delicijama, a tu su i preporuke za obilazak prirodnih ljepota.

“Imamo i kalendar sa top 10 ljetnih invenata u Sarajevu te svaki gost može pronaći informacije i izabrati ono što mu najviše odgovara i gdje će se lijepo osjećati”, rekao je Smajić.

Vodič Sarajevo Navigator može se pronaći na ulaznim tačkama u grad, na Aerodromu, autobuskim stanicama, hotelima, restoranima, galerijama, tržnim centrima.

(FENA)

Radio AS