Vandalizam u Starom Gradu: Uništene prskalice za navodnjavanje zelenih površina

Koliko daleko može ići bahato ponašanje neogovornih pojedinaca još jednom smo se uvjerili na primjeru svjesnog uništavanja sistema za navodnjavanje zelenih površina na Trgu Prve brigade policije Stari Grad.

Općina Stari Grad Sarajevo izvršila je uvođenje sistema za navodnjavanje i postavljanje nove trave na zelenim površinama na ovom trgu, imajući u vidu da su ekstremno visoke temperature ovog ljeta uzrokovale da se ranije zasađena trava osuši.

“Od građana smo očekivali ‘domaćinski’ odnos prema javnoj imovini, da se prema njoj ophode kao i prema vlastitoj, zaštite je i čuvaju. A, uslijedilo je potpuno suprotno”, kažu iz Općine.

Postavljanje prskalica i nove trave završeno je pred sami početak Sarajevo Film Festivala kako bi se doprinijelo da ova lokacija pruži potpuni ugođaj svim posjetiocima Ljetnog kina Stari Grad. Od dana uvođenja sistema, 11.08.2022. godine do danas, Općina Stari Grad Sarajevo je bila prinuđena TRI puta vršiti popravke i mijenjati prskalice koje su neodgovorni pojedinci polomili i iščupali iz zemlje. Kako se radi o sistemu koji je ukopan u zemlju, jasno je da je riječ o namjernoj zloupotrebi i uništavanju prskalica, a ne slučajnoj nezgodi koja se ponovila tri puta u roku od 15-ak dana.

Općina Stari Grad Sarajevo neće tolerisati ovakvo uništavanje javnog dobra i vlastite imovine, te zahtijeva od policijskih organa da identifikuju i sankcionišu počinioce. Kompletan trg Prve brigade policije pokriven je video nadzorom i Općina je u posjedu snimaka koji će biti predani policiji kako bi počinioci ovog vandalizma odgovarali pred zakonom.

“Pozivamo odgovorne i savjesne građane, ukoliko primijete bilo kakvo uništavanje javne imovine, da odmah o tome obavijeste nadležnu policijsku upravu jer samo zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti ljepšoj i sigurnijoj Općini Stari Grad Sarajevo”, istakli su i dodali:

“Ukoliko se ovakvi slučajevi ponove, bićemo prinuđeni javno objaviti fotografije vandala koji uništavaju općinsku imovinu.”

Radio AS