Večeras na MESS-u predstava “Djeca” beogradskog Narodnog pozorišta

Predstava “Djeca” beogradskog Narodnog pozorišta večeras će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u okviru programa 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Radi se o formatu opere nastaloj prema stihovima iz istoimenog romana Milene Marković, za koji je osvojila NIN-ovu nagradu. To je neobično teatarsko ostvarenje, koje rado gledaju sve generacije. U tom teatarskom ostvarenju glumci su i pjevači i muzičari, dok je orkestar također na sceni, a ansambl od četrdesetak ljudi upotpunjuje Dječiji hor ‘Nade’.

Irena Popović uradila je muziku i režiju za tu predstavu, a u susretu sa novinarima u Kamernom teatru 55 danas je naglasila da u toj predstavi sudjeluju djeca sa margina koja su u njihovoj školi dio jednog muzičkog projekta. Kako je kazala, njihovim sudjelovanjem u toj predstavi dobili su emotivnu notu koja nadograđuje cijelu predstavu.

“Ta predstava nam svima pomaže da otkrijemo dijete u sebi, to publika na kraju prepozna. Na trenutak, kad se sve završi, na sceni se vide mnogobrojna djeca. To možda i jeste najautentičnije i najvažnije u toj predstavi”, istakla je glumica Nela Mihailović.

U današnjem susretu s novinarima ranije je bio Zoltan Balasz, reditelj predstave ‘Alice u krevetu’. Kao glumac i multifunkcionalni umjetnik objasnio je da razumije proces kroz koji prolaze glumci, ima i simpatije i empatiju za njihov rad. Ta predstava ranije je imala festivalsku premijeru, sinoć je izvedena i prva repriza.

“Pravim atipične predstave, a ličnost Susan Sontag je upravo ono što je obojilo stvaranje Alice, koja je u egzistencijalnoj krizi i zapravo pokušava da nađe u sebi odgovor za pitanja koja je muče. Predstava je priča o otporu, o želji za opstankom te o jačini uma koji je naš najveći pomagač u prevazilaženju problema. Ljudima danas treba optimizam i Susanin tekst za mene kao reditelja otvara mnoge mogućnosti da se na optimističan način govori o problemima”, pojasnio je Balasz.

Predstava će biti izvedena i na Budimpeštanskom proljetnom festivalu 2024.

Radio AS