Večeras počinje obnova horizontalne signalizacije na glavnoj gradskoj saobraćajnici u Sarajevu

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, putem Direkcije za puteve, večeras započinje s obnovom horizontalne signalizacije na glavnoj gradskoj saobraćajnici i korekcije pješačkih i biciklističkih staza.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, postojeće oznake na saobraćajnici su dotrajale, s obzirom na to da su iscrtavane prije osam godina zbog čega je bilo neophodno pokrenuti ovaj projekt.

Ova saobraćajna signalizacija će se raditi od, kako su ukazali, debeloslojne višekomponentne hladne plastike, u skladu s najvišim evropskim standardima.

Radovi počinju večeras na dijelu od Stupske petlje prema Heco pijaci u oba smjera, a zatim dalje prema Baščaršiji i Ilidži. Planirani završetak iscrtavanja saobraćajne signalizacije na glavnoj saobraćajnici očekuje se u roku od dva mjeseca. Radovi će se izvoditi noću, i to obično u terminima od 21:30 do 5:30 sati.

“Mnogo je stvari koje su urađene i koje tek trebaju biti realizirane vezane za sigurnost u saobraćaju i kvalitet naših saobraćajnica. Sarajevo je i ove godine veliko gradilište, a obnovom horizontalne signalizacije, pored ostalih projekata, značajno ćemo poboljšati stanje na našim saobraćajnicama za sve učesnike u saobraćaju”, izjavio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

U Direkciji za puteve Kantona Sarajevo naglasili su da je riječ o specifičnom materijalu koji se ugrađuje u tečnom stanju koji se poslije učvršćuje te je potrebno od 15 do 25 minuta za sušenje od momenta nanošenja na površinu.

U materijal za oznaku se miješa i perla kako bi se osigurala bolja vidljivost u noćnim uslovima, takozvana retrorefleksija, a ono što je novina jeste da će se i biciklistički prelazi obilježavati plastičnom materijom plave boje sa upotrebom “antiskid” perle koja ima i značajan utjecaj na poboljšanje stabilnosti biciklista na biciklističkim prelazima.

“Ako se u periodu od nanošenja pa do završetka sušenja pređe preko oznake, doći će do oštećenja oznake i oštećenja na vozilu. Naime, dolazi do razmazivanja materijala po kolovozu, kao i do lijepljenja na vozilo, a radi se o materijalu koji je namijenjen za velika opterećenja i kojeg je izuzetno teško, skoro pa nemoguće, ukloniti. Zone izvođenja radova će biti jasno obilježene potrebnom saobraćajnom signalizacijom”, obrazložili su u Direkciji za puteve.

U skladu sa svim ovim, apeluje se na vozače za strpljenje, razumijevanje i poštovanje privremene saobraćajne signalizacije, kako bi se radovi izvršavali planski i kontinuirano, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS