Večeras se obilježava ‘Earth Hour’, na sat vremena gase se svjetla

‘Earth Hour’, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, obilježava se 26. marta gašenjem svjetala u 20.30 sati, a iz ‘World Wide Fund for Nature’ (WWF) Adrije pozvali su gradove u BiH da se odazovu toj akciji. 

“Sat za planet Zemlju, jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planeti. Kako se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, oko milion vrsta prijeti izumiranje, a planeta je na rubu globalnog zagrijavanja i zagađenja plastikom, ovom akcijom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi istaknuti značaj prirode kao temelj zdravog planeta i zdravih ljudi”, ranije su rekli iz WWF Adrije.

Iz te su organizacije uputili poziv svim gradonačelnicima u Bosni i Hercegovini da se pridruže i ovogodišnjoj akciji te da UNESCO-ve znamenitosti – Stari most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu ponovno budu u mraku uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu, baš kao i ostale građevine koje već godinama tradicionalno tonu u mrak: Vijećnica u Sarajevu, Banski dvor u Banjaluci, i mnogi drugi.

Događaj koji je započeo simboličnim gašenjem svjetla u Sydneyju 2007. godine danas se obilježava u više od 190 zemalja širom svijeta.

FENA

Radio AS