Veliki uspjeh bh. matematičara na Balkanijadi: Učenici osvojili jedno srebro i četiri bronze

Na Kipru je od 4. do 9. maja održana 39. po redu Balkanska matematička olimpijada (BMO). Nakon 2 godine online olimpijade, učenici su napokon imali priliku da uživaju u odlasku na takmičenje uživo.

Put na Kipar ispostavio se veoma uspješnim za matematičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Bh. ekipa sa Kipra se vraća sa osvojenih pet medalja. Osvojeno je jedno srebro, četiri bronze i jedna počasna pohvala.

Srebrnu medalju osvojio je Boris Stanković, učenik 4. razreda Druge gimnazije Sarajevo završivši svoju takmičarsku karijeru na Balkanijadama u stilu. Borisu je ovo treća srebrna i ukupno četvrta medalja sa BMO čime se srebrnim slovima upisao u historiju bh. matematike postavši učenik sa najviše medalja na ovom takmičenju u modernoj historiji naše zemlje.

Za samo jedan bod su izmakle Harisu Imamoviću, učeniku 4. razreda Druge gimnazije Sarajevo i Benjaminu Mujkiću, učeniku 1. razreda Druge gimnazije Sarajevo. Bronzanu medalje osvojili su i Mirnes Fehrić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo i Marko Dimitrić učenik 4. razreda Gimnazije Banja Luka. Počasnu pohvalu osvojio je Marko Vučić, učenik 4. razreda Gimnazije Banja Luka.

Lideri tima Druge gimnazije sarajevo na ovoj olimpijadi bili su Zenan Šabanac i Bojan Pažin, a odlazak na Balkanijadu u potpunosti je podržalo i omogućilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo.

Iz Druge gimnazije Sarajevo saopštili su da su izuzetno ponosni na rezultate svojih učenika i da je ovo prvi put u novijoj historiji škole da četiri učenika osvoje medalje na ovako velikom takmičenju. Njihovi ponosni profesori Emir Kalajdžija i Amar Bašić i koordinatori Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo prezadovoljni zbog ostvarenih rezultata.

Oni su istakli da su ovi rezultati plod dugotrajnog rada učenika, piše Avaz.

Radio AS