Video-instalacija “Treći rajh” Romeoa Castelluccija večeras u Narodnom pozorištu

Video-instalacija “Treći rajh” autora i režisera Romeoa Castelluccija proslavljenog italijanskog reditelja bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) večeras u 19.00  i 20.30 sati i u srijedu, 14. decembra u istom terminu u okviru 4. Sarajevo festa – Umjetnost i politika, u partnerstvu NPS i East West Centra Sarajevo, saopšteno je iz Sarajevo festa.

Video-instalacija temelji se na spektralnom prikazu svih imena. Sve imenice koje se nalaze u talijanskom rječniku projiciraju se, u nizu, jedna po jedna, na golemi ekran.

Ove imenice potencijalno predstavljaju sve objekte u stvarnosti koji imaju ime. Brzina ovog niza je dana našom sposobnošću, na temelju naše mrežnice i našeg pamćenja, da zadržimo riječ koja se pojavljuje u bljesku, u trajanju od jedne desetinke sekunde. To sužava naš pogled, koji ubrzo doseže prekretnicu u kojoj dolazi do spajanja, neposredno prije nego što naša percepcija izgubi stisak. U rezultirajućem titranju više nije moguće razlikovati pojedinačne pojmove. U graničnoj situaciji koju stvara ovaj frenetični niz riječi, neke će od njih ostaviti trag na vidnom korteksu svakog gledatelja, dok će se druge, većina, izgubiti. Gledatelj, bespomoćan kad se prema njemu tako postupa, kvantitetno je podvrgnut ljudskoj riječi, navodi se u saopćenju.

“Treći rajh” je slika nametnute, obvezne komunikacije, čijoj nasilnosti odgovara njegova tvrdnja o jednakosti. Ovdje jezični stroj iscrpljuje cijele sfere stvarnosti, jer su imenice sve iste, mehanički masovno proizvedene, poput montažnih zgrada u znanju koje ne ostavlja prostora za bijeg.

Koreografkinja i izvođač je Gloria Dorliguzzo. Video kreacije je uradio Luca Mattei u suradnji sa Giulijom Collom, dok zvuk potpisuje Scott Gibbons.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radio AS