Više od 260 učesnika na Sajmu bh. privrede od 8. do 11. decembra u Skenderiji

Kantonalno javno preduzeće Centar “Skenderija” – Sarajevski sajam, sa partnerima, od 8. do 11. decembra organizuje specijaliziranu manifestaciju 8. sajam bosanskohercegovačke privrede na kojem će više od 260 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća.

Sarajevski sajam privrede, kako je danas istaknuto na konferenciji za novinare , značajan je privredni događaj i mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Najveća pažnja u okviru sajma biće posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva, kao generatora regionalnog i lokalnog rasta i razvoja.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva,  prvi put je i izlagač na sajmu. Ministar privrede KS Adnan Delić je rekao da će njihov štand biti opremljen kao gaming selo gdje će na inovativan način predstaviti startupe osnovane uz podršku Ministarstva, odnodno poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovala u programu prekogranične saradnje, koji su realizirali u partnerstvu s Crnom Gorom, a pod pokroviteljstvom EU.

Partner ovogodišnjeg Sajma privrede je Investicijska fondacija “Impakt”, koja pruža sveobuhvatnu podršku poduzetnicima u poslovnim poduhvatima. Senaid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije “Impakt” je rekao da je dosad pružena podrška razvoju više od 300 biznisa, a na sajmu će se predstaviti 18 poduzetnica i poduzetnika iz cijele BiH koji su razvijeni kroz Impakt inkubator poslovnih ideja.

U okviru sajma će biti održana i peta Međunarodna “BH sedmica inženjerstva” u organizaciji Udruženja KulturaMedia Sarajevo. Predstavnik” BH Sedmice inženjerstva” Zlatko Berbić najavio je da će biti upriličena i ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela Made in BiH – priznanja za najbolji tehničko inženjerski projekat, proizvod 2022. godine.

Svoj štand na sajmu imat će i Caritas Švicarske u BiH na kome će se, kako je uime ove organizacije kazala Tijana Ćetković, predstaviti oko 20 uspješnih kompanija.

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća Centar “Skenderija” d.o.o. Damir Petrinić rekao je da su u saradnji sa partnerima pripremili i zanimljiv stručno edukativni program sajma, a posjetioce također očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka, usluga i drugih proizvoda.

Radio AS