Višestruko nagrađivana predstava “Orestija” u srijedu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Višestruko nagrađivana dramska predstava “Orestija”, rađena prema tragediji dramatičara Eshila, a u režiji Slobodana Unkovskog, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 14. februara, s početkom u 19:30.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

“Svako vrijeme treba svoju Orestiju. Naše, čini se, više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da ‘svako vrijeme nosi svoje breme’ i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo. I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo sa ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje.

I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim djelanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijeha opranih na nekom od čistilišta”, rekla je dramaturginja Jelena Mijović.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje te kompozitorica Irena Popović Dragović.

Blagajna na dan igranja radi u dva termina: od 9 do 11 i 30 i od 15:30 do 19:30. Ostalim radnim danima radi od 9 do 15 sati.

Radio AS