Vlada FBiH proglasila 11. juli Danom žalosti u Federaciji BiH

Na redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, na prijedlog ministarstva rada i socijalne politike, donesena je Odluka o proglašenju 11. jula 2023. godine Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, mediji Dan žalosti ispoštuju prilagođavanjem svojih programskih šema u skladu s prilikom, a na javnim mjestima dozvoljeno je organizovanje i održavanje kulturno-zabavnih programa, saopšteno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

U ponedjeljak, 11. jula u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biće klanjana kolektvina dženaza za identifikovane Srebreničane koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima.

Kolonu tabuta 09. jula u 10:00 sati kreće iz Visokog do Srebrenice, a proći će kroz Ilijaš, Vogošću i Sarajevo gdje će biti prilika da se stavljanjem ruža na kamion, učenjem fatihe ili minutom šutnje šehidi Srebrenice isprate ka njihovom konačnom boravištu.

Radio AS