Od sutra skuplji javni gradski prevoz u Sarajevu

Građani Sarajeva će od sutra plaćati skuplje karte za javni gradski prevoz koji u Sarajevu obavljaju GRAS i Centrotrans.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta na konferenciji o 100 dana Vlade KS ističe da ovo nije poskupljenje i da realna cijena karte je daleko skuplja, nego što građani plaćaju, odnosno da će Vlada nastaviti subvencionisati cijenu pojedinačne karte.

Za Štetu nema dvojbe, građani su i pored poskupljena na dobitku jer, kako tvrdi, imaju najjeftiniji gradski prevoz.

“S ponosom mogu reći da je Sarajevo najjeftiniji grad u BiH, u ovom dijelu Evrope po pitanju cijene koštanja javnog prevoza. Kada je riječ o pojedinačnim kartama, ne radi se o klasičnom poskupljenju. U junu prošle godine nadležna Komisija je detektovala da cijena jedne karte treba biti 2,4 KM. Mi smo tada rekli ne može da poskupi javni prevoz, čak smo našli sredstva za subvencije i oborili smo cijenu sa 1,6 na 1,4 KM odnosno sa 1,8 jer je toliko koštala u vozilu. Sa sutrašnjim danom ona se vraća na 1,8 KM i ona ne košta 2,4”, rekao je Šteta.

Podsjećamo, jučer su ministar Šteta i direktori Centrotransa i GRAS-a održali sastanak na kojem je dogovoreno da od 5. jula radnički kupovini vrijede u oba prevoznika.

Pored radničkih, i mjesečni kuponi boračke populacije, RVI i šehidskih porodica će važiti kod oba prevoznika, bez obzira kod kojeg prevoznika je mjesečni kupon kupljen.

Sporazumom je predviđeno da cijena pojedinačne karte od 5. jula iznosi 1,80 KM, a cijena karte na komercijalnim linijama 2,30 KM.

Radio AS