Vlada i Ambasada Republike Njemačke: Civilnoj zaštiti KS uručena donacija za najugroženije u nedavnim poplavama

Državni ministar za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michael Roth, član Bundestaga Adis Ahmetović i zamjenica ambasadorice SR Njemačke u BiH Petra Kochendorfer uručili su danas Civilnoj zaštiti Kantona Sarajevo donaciju od 53 isušivača vode, kao znak pomoći njemačke Vlade i Ambasade poplavljenim područjima KS.

Ministar Roth i njemački zastupnik bosanskih korijena Ahmetović borave u BiH gdje su, kako su istakli, vodili jako mnogo razgovora o tome koju ulogu Evropa ima u BiH i obrnuto, koja je uloga BiH za Evropu.

“Jedna od ključnih vrijednosti Evrope jeste solidarnost, koja je značajna za sve. Svima, bilo jakima i slabima, zatreba nekada pomoć prijatelja ili partnera. Pravo prijateljstvo se prepoznaje u kriznim situacijama. Među prvim prijateljima koji su ponudila nama u Njemačkoj pomoć, zbog velikih poplava prije par mjeseci, bila je upravo Bosna i Hercegovina. Na tome se želim svima zahvaliti. U kriznim vremenima moramo biti složni, bilo da su to poplave, katrastrofe, pandemija. Prirodne katastrofe se ne zaustavljaju na državnim granicama. Ova donacija je mali znak naše pažnje da pomognemo onima koji su najviše pogođeni poplavama”, poručio je ministar Roth.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženana Brkanića, ova pomoć, vrijednosti od 50.000 eura, namijenjena je za 341 porodicu koje su, usljed poplava, pretrpjele najteže štete i to najviše na području općina Ilidža, Novi Grad i Ilijaš.

“Obzirom da ulazimo u zimski periodu, ovi profesionalni isušivači vlage u poplavljenim objektima biće od velike koristi, kako bi objekte vratili u prvobitno stanje i omogućili povratak porodica u njih”, naglasio je direktor Brkanić.

Dobrodošlicu prijateljima iz Njemačke zaželjela je i gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić koja se takođe zahvalila na ovoj pomoći i prijateljstvu koje naša država i grad imaju od Njemačke i njenih gradova.

Domaćini današnje svečanosti bili su i članovi Vlade KS, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja, i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, koji su prenijeli riječi zahvale Vlade i građana Kantona Sarajevo na ovoj vrijednoj i korisnoj donaciji. 

Radio AS