Vlada KS i EBRD: Potpisan Ugovor o grantu za izradu glavnog projekta Adaptivnog upravljanja saobraćajem

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas su posjetili Sarajevo i tom prilikom održali sastanak sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i ministrom saobraćaja KS Adnanom Štetom.

Ministar Šteta i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a, su nakon sastanka potpisali Ugovor o grantu za izradu glavnog projekta Adaptivnog upravljanja saobraćajem i Centra za saobraćaj.

Potpisivanju ugovora i sastanku su prisustvovali i Treppel Leander, direktor EBRD-a, koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Upravnom odboru EBRD-a, potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva, Mark Bowman, kao i italijanski ambasador u BiH Marco di Ruzza.

“Veliko je zadovoljstvo što sam, zahvaljujući saradnji sa EBRD-om potpisao ugovore o nabavci novih tramvaja i trolejbusa, rekonstrukciji tramvajske pruge, spajanju IX transverzale i autoputa. Raspisali smo tender za prugu do Hrasnice i za gradnju tunela Kobilja Glava. Sve su to projekti koje sam počeo u prvom dijelu, a nastavio u drugom dijelu mandata. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Ambasadom Italije u BiH i EBRD-om danas smo potpisali i ugovor za novi grant koji će pomoći u realizaciji projekta za rasterećenje saobraćaja”, kazao je nakon sastanka ministar Šteta.

Predstavnici EBRD-a su sa članovima Vlade bili na probnoj vožnji sarajevskih trolejbusa, koji će nakon završetka procesa registracije biti pušteni u promet.

“Današnjim potpisivanjem Ugovora o grantu za adaptivno upravljanje saobraćajem nastavljamo našu saradnju sa Kantonom Sarajevo i realizacijom projekata koji će Sarajevo učiniti zdravijim i ugodnijim za život. Svi projekti koje realizujemo u Kantonu Sarajevo su značajni i u skladu sa Zelenim akcionim planom Kantona Sarajevo, izjavio je Mark Bowman.

Premijer Forto podsjetio je na značaj nabavke novih vozila i projektima koji za cilj imaju unapređenje javnog prevoza.

“Nevjerovatno je da se 40 godina čekalo na nabavku novih trolejbusa. Mi smo to pokrenuli, jer je obnova voznog parka javnog gradskog prijevoza i bolja saobraćajna infrastruktura jedan od naših prioriteta u stvaranju boljih uslova života u gradu. Kada je imenovana ova Vlada, rekli smo da više nećemo nabavljati polovna, već samo nova vozila. Kada se isporuči svih 35 novih trolejbusa, uz naručenih novih 15 tramvaja, Sarajevo će imati moderan javni gradski prijevoz”, izjavio je premijer Forto.

Istaknuto je da će se dobra saradnja Vlade KS i EBRD-a nastaviti, zarad kvalitetnijeg života svih građana Kantona Sarajevo.

Radio AS