Vlada KS i Općina Ilidža obezbijedili nabavku neophodnog vozila GSS-u

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potpisao je danas sporazum s predsjednikom Upravnog odbora Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine Dženadinom Veladžićem o finansiranju nabavke kombi vozila za potrebe ispunjenja humane misije ove dobrovoljne službe koja podrazumijeva pomoć i spašavanje.

Sredstva za ovu nabavku obezbijedile su Općina Ilidža i Vlada Kantona koja je prepoznala značaj i važnost Gorske službe za građane Kantona Sarajevo.

„Mnogi ljudi ne znaju da su članovi ove službe volonteri koji svoje živote rizikuju u urgentnim situacijama kao što su požari, poplave, spašavanja na planinama i drugim krizama, zbog čega je naša obaveza da im olakšamo kada god i gdje god možemo“, naveo je ministar Delić.

Predsjednik UO GSS-a Veladžić istakao je da Gorska služba ulaže velike napore i sredstva kako bi kontinuirano radili na edukaciji svojih članova za brze i adekvatne odgovore u kriznim situacijama izazvanim prirodnim nepogodama, nesrećama – individualnim i kolektivnim.

„Naša služba trenutno ima 32 člana – volontera koji se kontinuirano educiraju kako bi u svakom trenutku bili spremni za različite akcije spašavanja. Životi onih koje spašavamo su naša odgovornost i ne smije se desiti nikakav propust prilikom akcije i zato veliki dio našeg vremena i sredstava odvajamo na edukacije, vježbe i treninge“, pojasnio je predsjednik Veladžić istakavši da im je od velikog značaja finansiranje koje je Vlada putem Općine Ilidža obezbijedila za nabavku spomenutog vozila, jer im se prethodno nedavno pokvarilo tokom akcije spašavanja.

Naveo je i da Gorska služba spašavanja BiH ove godine obilježava 70 godina od osnivanja, te da će ovaj značajni jubilej biti obilježen nizom aktivnosti koje pripremaju članovi GSS-a.

Radio AS