Vlada KS ugostila učenike koji su osvojili zlato u Dubaiju za projekat “Nema potrebe za brzinom”

Članovi Vlade Kantona Sarajevo organizovali su danas prijem za Asada Grabovicu i Gabriela Greenwicha, dvojicu učenika trećeg razreda Richmond Park International Secondary School Sarajevo, koji su nedavno osvojili zlatnu medalju na Expo Sience Dubai 2022, njihovog profesora i mentora Admira Đogića, te Hasana Lafciouglua, također učenika iz ovog pobjedničkog tima.

Osim što su učestvovali na nekoliko prestižnih međunarodnih takmičenja učenika inovatora, od kojih su najznačajnija ona u Indoneziji, Meksiku, Turskoj i Južnoj Africi na kojima su osvajali zlato i srebro, ovi učenici pozvani su ove godine na sajam mladih inovatora Expo sciense koji se održao u Dubaiju, gdje su za predstavljanje projekta “Nema potrebe za brzinom” nagrađeni zlatnom medaljom koju im je dodijelio dr. Eesa Albastaki, predsjednik Univerziteta u Dubaiju i Emirates naučnog centra.

Oduševljeni njihovim projektom i uspjehom u Dubaiju ministri predvođeni premijerom Edinom Fortom danas su čestitali učenicima, te obećali konkretnu podršku. Kako je naveo premijer, Vlada KS je potpuno posvećena napretku djece i omladine.

“Sva djeca koja se ističu na bilo koji način moraju dobiti podršku. Ovdje imamo grupu djece kojima treba podrška i vjetar u leđa. Ova Vlada stoji uz ovu djecu i potpuno smo posvećeni tome da svako dijete dobije svoju šansu u skladu sa svojim kapacitetima”, kazao je premijer Forto.

Podsjetio je i da u Kantonu Sarajevu postoji više inicijativa za okupljanje ovakvih talentovanih mladih ljudi, te kazao da će u naselju Šip biti sagrađen tehnološki park na kojem se već intenzivno radi.

Premijer je posebno zahvalio ministru privrede Adnanu Deliću jer je prepoznao ovu grupu talentovanih učenika, te ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota-Muminović, koja je osigurala novčanu nagradu za ove učenike.  

Ministar Adnan Delić podsjetio je da Ministarstvo na čijem je čelu kontinuirano provodi programe podrške mladim i talentovanim ljudima. Između ostalog, pomenuo je programe podrške inovacijama u kontekstu osnivanja novih start-up subjekata.

“Ovi učenici su dokaz da BiH ima mlade koji mogu i znaju predstavljati državu na najvećem nivou. To što su osvojili zlatnu medalju je dodatni razlog da Vlada KS uloži dodatne napore da osigura da ovakvi i slični projekti budu implementirani u BiH i da te patente i intelektualno znanje prodajemo širom svijeta”, kazao je ministar Delić.

Ministrica Hota-Muminović poručila je da su zlatni učenici dokaz da možemo biti najbolji u svjetskim okvirima.

“Mi smo mala zemlja, ali na međunarodnim smotrama znanja, vještina i inovatorstva uvijek pokupimo medalje. Posebna je privilegija kada znamo da u njihovom formativnom putu stoje odgojno-obrazovne ustanove i njihovi nastavnici, profesori i mentori, koji ih strpljivo vode putevima uspjeha. Sve pohvale za mukotrpan i kreativan rad. Bosna i Hercegovina ima svjetlu budućnost s ovakvom omladinom”, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Kako je danas istakao Asad Grabovica, on i kolege trenutno rade na istraživanju o tome kako projekt primjeniti u praksi.

“Kada završimo istraživanje, namjeravamo pokrenuti start-up, vidjeti gdje bi se to moglo proizvoditi. Namjeravamo krenuti iz Sarajeva”, kazao je Grabovica.

Njegov kolega Gabriel Greenwich objasnio je da su u Dubaiju ostvarili kontakte sa zainteresiranim za njihov projekt, te se nadaju da će doći do implementacije.

Projekt “Nema potrebe za brzinom” osmišljen je na principu nagrade i kazne za učesnike saobraćaja. Cilj je pojačanje sigurnosti u saobraćaju i sigurnosti putnika i to na principu “adaptabumpa – pametnog ležećeg policajca” koji podrazumijeva kontrolu brzine na licu mjesta tako što će zaustaviti vozača koji vozi preko dozvoljenog ograničenja brzine.

Ministarstvo privrede KS snosilo je troškove odlaska u Dubai za naše učenike i njihovog profesora, mentora, dok je Općina Ilidža osigurala sredstva za troškove džeparca i ostale pripadajuće troškove.

Radio AS