Vlada KS i sindikati potpisali Sporazum: Dodatak na plate od 100 KM svim uposlenicima koji primaju iz budžeta u ovoj godini

Članovi Vlade Kantona Sarajevo i sindikata koji zastupaju uposlenike koji platu primaju iz budžeta KS potpisali su danas Sporazum o isplati dodatka na plaću za 2023. godinu.

Sporazum će biti realizovan tako da će, nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta, svim uposlenicima koji primaju platu iz kantonalnog budžeta biti obračunat i mjesečni dodatak u neto iznosu od 100 KM. 

I danas je ponovljeno da će za mjesece do usvajanja budžeta taj dodatak biti isplaćen retroaktivno.

“Proces pregovaranja je započet kao proces pregovora oko osnovice pred utvrđivanje Nacrta budžeta KS, a sada je okončan na način da je dogovoren mehanizam da se kroz dodatak na platu u neto iznosu od 100 KM za sve uposlenike koji primaju plaću iz Budžeta KS osigura linearni dodatak na plaću”, objasnila je vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo i ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić.   

Dodala je kako je Vlada već planirala neophodna sredstva za ovo povećanje plaća u Nacrtu Budžeta za ovu godinu. 

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, svoje zadovoljstvo zbog postignutog dogovora i današnjeg potpisivanja iskazali su i članova Vlade KS i predstavnici Sindikata.

Radio AS