Vlada KS usvojila Odluku koja olakšava početak proljetne sjetve

Na inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Vlada KS je na današnjoj sjednici usvojila Odluku po kojoj se svi kandidati koji ostvaruju pravo na novčani podsticaj u poljoprivredi za biljnu proizvodnju u 2022. godini  oslobađaju od obaveze da dostave dokaz o kupovini deklarisanog sjemenskog/sadnog materijala i đubriva za proljetu sjetvu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić pojasnio je da je Ministarstvo privrede KS, prateći sveukupne pokazatelje u oblasti poljoprivredne proizvodnje tokom 2021. godine, donijelo odluku da i ove godine traži od Vlade oslobađanje poljoprivrednika iz oblasti biljne proizvodnje od obaveze pravdanja računa za proljetnu sjetvu, kako bi im se olakšali uvjeti za podnošenje zahtjeva za podsticaje u okviru Ministarstva privrede, ali i smanjili sveukupni troškovi koji proističu iz priprema za ovosezonsku sjetvu.

„Uzeli smo u obzir da je period pandemije bio težak i da se mnogi još uvijek oporavljaju od posljedica u poslovanju, koje su nastale tokom prethodne godine. Također smo u obzir  uzeli činjenicu  da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica u stalnom rastu te donijeli odluku da i ove godine idemo s inicijativom prema Vladi KS da se kandidati za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji oslobode od pravdanja računa za kupovinu sadnog materijala i đubriva, što im ostavlja mogućnost da iste koriste iz vlastite proizvodnje“, kazao je ministar Delić.

Podsjetio je da je ranije Vlada KS usvojila inicijativu Ministarstva privrede za otkup tržišnih viškova za 2022. godinu.

“Ministarstvo i Vlada KS će što hitnije uputiti i inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih podsticaja ukine uvjet pravdanja računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde, obzirom da već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice, upravo zbog nemogućnosti da ispune ovaj uvjet federalnog ministarstva, a sve s ciljem  rastrerećenja proizvođača i podstreka proizvodnji zdrave, domaće hrane na području Kantona Sarajevo”, najavio je također ministar Delić.

Radio AS