Vlada KS za podršku bh. kinematografiji izdvojila 5,4 miliona KM

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo saopštilo je da Vlada KS svake godine izdvoji značajna novčana sredstva za stimulisanje, razvoj i unapređivanje filmskog stvaralaštva i filmske proizvodnje.

“U posljednjih nekoliko godina, ova oblast je dostigla veliki nivo razvoja u Kantonu Sarajevo. Bezrezervnu podršku i rast sredstava opredijeljenih za kinematografiju, Ministarstvo kulture i sporta KS pokazalo je kroz dodjelu grant sredstava za filmsku proizvodnju i dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju, a ukupna vrijednost podrške iznosi 5.401.412,70 BAM”, saopćeno je.

Značajna podrška izdvaja se i za Sarajevo Film Festival, koji je jedan od najznačajnijih filmskih, kulturnih i društvenih događaja u Sarajevu, BiH i regionu.

“Festival je generator pozitivne atmosfere u našem gradu sa značajnim uticajem na privredu, ekonomiju, turizam i ostale privredne grane. Sarajevo je i grad filma UNESCO-a, što znači da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada, i kao takav, Sarajevo će uvijek biti prepoznatljivo kao centar filmske kulture, a što je i jedan od osnovnih zadataka resornog ministarstva”, naveli su.

Zbog toga će Ministarstvo kulture i sporta KS u narednom periodu, u saradnji sa strukom, raditi na izradi strateških pravaca za razvoj u ovoj oblasti, gdje će pored već dokazanih autora, priliku za podršku dobiti i mladi režiseri i scenaristi.

U interesu društva u Bosni i Hercegovini i svih ljubitelja filma i serija, Ministarstvo kulture i sporta KS će uvijek iskreno, posvećeno i transparentno podržavati razvoj bosanskohercegovačke kinematografije, kao i Sarajevo Film Festival.

Radio AS