Završnica Sarajevo Film Festivala: Evo današnjeg programa

Završetak Sarajevo Film Festivala uz dodjelu nagrada koja će se održati u Narodnom pozorištu donosi jednako zanimljive naslove kao i prethodnih dana.

U Narodnom pozorištu u 19 sati, ali i u Cineplexxu u 21:30 publika će moći pogledati film “Europa” koji je režirala Sudabeh Mortezai.

Film donosi priču o Beate, koja je ambiciozna menadžerica zaposlena u misterioznoj korporaciji Europa koja planira proširiti poslovanje na područje Balkana. Dok navodno promovišu filantropiju i investicije u nerazvijena područja, Europa zapravo nastoji otkupiti zemlju od stanovnika jedne zabačene doline u južnoj Albaniji, a Beate, kao glavna pregovaračica, rukovodi tom nedefinisanom misijom. Ali stvari se ne odvijaju po planu kada joj se suprotstavi Jetnor, tvrdoglav i duhovan farmer, koji odbija napustiti zemlju svojih predaka.

Uloge su ostvarili: Lilith Stangenberg, Jetnor Gorezi, Steljona Kadillari, Mirando Sylari te Tobias Winter.

“Klub zero” rediteljice Jessice Hausner bit će prikazan u 20:30 na Ljetnom kinu Coca-Cola. U filmu su uloge ostvarili: Mia Wasikowska, Sidse Babett Knudsen, Amir El-Masry, Elsa Zylberstein, Mathieu Demy, Ksenia Devriendt, Luke Barker, Florence Baker, Samuel D Anderson, Gwen Currant.

Radnja prati gospođicu Novak koja se pridružuje kolektivu međunarodnog školskog internata kako bi predavala predmet “svjesno jedenje”. Ona svojim učenicima govori da je zdravo jesti što manje. Ostali nastavnici kasno primjećuju šta se dešava, dok uznemireni roditelji počinju shvatati da je Klub Zero postao stvarnost.

Na Otvorenoj sceni Obala u 21:30 bit će prikazan film “Noć na zemlji” u režiji Jima Jarmuscha. Uloge u ovom filmu su ostvarili: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez, Isaach de Bankolé, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Tomi Salmela.

Film je sastavljen od pet priča koje se odvijaju u taksiju tokom vožnje kroz različite gradove svijeta. Radnja u svim vinjetama obuhvaćenim filmom dešava se istovremeno, a priča se seli od Los Angelesa u Sjedinjenim Američkim Državama do Helsinkija u Finskoj. U Los Angelesu vozačica taksija Corky kupi zanimljivu klijenticu, holivudsku casting agenticu. U New Yorku se taksista imigrant neprekidno gubi u njemu neshvatljivom gradu i kulturi, dok taksista u Parizu mora izaći na kraj s neotesanim afričkim diplomatama. U Rimu ekscentrični taksista Gino vodi živahan razgovor s bolešljivim svećenikom, dok taksista u Helsinkiju mušterijama koje vozi priča najtužniju priču koju su ikada čuli.

Film “Tigrica” rediteljice Andrei Tanase jučer je imao svoju regionalnu premijeru, a danas je na rasporedu u Cineplexxu u 15 sati.

Radnja filma prati Veru, koja je veterinarka iz jednog malog grada u Transilvaniji. Udata je za glumca i reditelja Tomu. Nakon gubitka tek rođenog djeteta, njihov brak zapada u krizu. Vera postaje opsjednuta idejom da svoga mrtvog sina mora sahraniti prema pravoslavnim običajima i sve više vremena provodi na poslu. Na dan kada u zoološki vrt, u kojem Vera radi, stiže novi tigar, ona otkriva da njen muž nešto krije od nje.

Film “Hotel Pula” imao je svjetsku premijeru na Pulskom film festivalu, a govori o nemogućoj ljubavi izbjeglice iz Bosne i tinejdžerke. Na rasporedu je u 20:45 u Ljetnom kinu Stari grad.

Režirao ga je Andrej Korovljev, a uloge su ostvarili: Ermin Bravo, Nika Grbelja, Petra Bernarda Blašković, Nika Ivančić, Jasmin Telalović, Maja Izetbegović, Romina Vitasović Lučić te Dado Ćosić.

Godina je 1995. Mahir je izbjeglica iz Bosne i već nekoliko godina živi u Puli, u hotelu koji nosi ime grada. Njegovi dani jednolični su i prazni, a njegova prošlost nepoznata. Jedne tople noći početkom ljeta, Mahir na plaži nedaleko od hotela prvi put ugleda Unu, mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu, dok ga ne sustigne prošlost.

Film “Ekskurzija”, koji je u Locarnu osvojio Posebno priznanje, danas je na rasporedu u Ljetnom kinu Safet Zajko u 20:30 sati.

Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.Radnja filma prati tinejdžericu Iman, koja dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Podsjećamo, projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala dana 16. avgusta, zbog Dana žalosti prema odluci Vlade Federacije BiH zbog zločina u Gradačcu, prema kojoj se programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima ne održavaju, nisu održane te zbog toga došlo je do izmjene cjelokupnog programa.

Premda je danas, 18. avgusta, zvanični završetak festivala, usljed otkazivanja projekcija od 16. augusta zbog dana žalosti, određeni naslovi biće na rasporedu u kinima i sutra, 19. avgusta. Novi raspored filmova u programu 29. Sarajevo Film Festivala objavljen je na web stranici Festivala, www.sff.ba, a dostupan je i pri online kupovini ulaznica na tickets.sff.ba kao i na novoj mobilnoj SFF aplikaciji.

Radio AS