Vlast u Sarajevu se neće mijenjati, ovo su novi podaci CIK-a za Skupštinu KS

Iako je proces prebrojavanja glasova u organizaciji Centralne izborne komisije BiH izuzetno spor i nakon dva dana od zatvaranja birališta nemamo konačne rezultate, već se naziru prvi obrisi budućeg sastava Skupštine Kantona Sarajevo.

Centralna izborna komisija (CIK) djelomično je dopunila podatke o rezultatima izbora za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Na 74,5 posto obrađenih biračkih mjesta u Skupštinu KS trenutno ulazi sedam stranaka, dok je NES, kao osmoplasirana na pragu cenzusa od 3 posto, koliko je potrebno da bi stranka postala parlamentarna.

S obzirom na to da je ostalo još 25 posto neobrađenih listića, izvjesno je da bi NES ipak mogao dobiti jednog zastupnika u Skupštini KS.

Prvoplasirana stranka trenutno je SDA, koja na 74,5 posto obrađenih biračkih mjesta ima neznatnu prednost (18,5 posto) ispred Naroda i pravde (18,46 posto) te se pretpostavlja da će i jedna i druga stranka imati podjednak broj zastupnika i to po 8.

Trećeplasirani je SDP sa 15,59 posto, četvrta Stranka za BiH sa 12,88 posto, peta Naša stranka sa 11,7 posto, šesti DF sa 8,4 posto i sedma stranka Za nove generacije sa 3,84 posto.

Šanse za ulazak u Skupštinu KS ima i SBB koji trenutno ima 2,55 posto glasova na 74,5 obrađenih biračkih mjesta. Ostale stranke nemaju nikakvu šansu.

Skupština Kantona Sarajevo broji 35 zastupnika, a za većinu je potrebno 18.

Prostom matematikom, ukoliko Trojka (NiP, SDP i NS) nastavi svoj zajednički put, znači da će imati tačno 18 ruku, a za očekivati je da će se njima prikloniti Za nove generacije ili NES, ukoliko dobije svoje mjesto u skupštini.

S druge strane čini se SDA nema ni teoretske šanse da osigura većinu. Sa svojih osam ruku ne mogu računati na podršku tri zastupnika DF-a, ukoliko Željko Komšić ostane pri stavu da neće ići u koaliciju u Kantonu Sarajevo sa strankom Bakira Izetbegovića.

“Što se tiče Sarajeva, ja ću da poslušam ono što mi ljudi kažu, ne sa SDA u Sarajevu”, izjavio je Komšić za televiziju N1. Inače Komšićevu kandidaturu je otvoreno podržala Stranka za BiH u utrci za člana Predsjedništva BiH pa se može očekivati nastavak saradnje.

I kada bi SDA i DF svezali zastave, to je 11 ruku, pa ni uz šest ruku Stranke za BiH (kada bi oni željeli u koaliciju sa SDA i DF-om) ne bi mogli stići Trojkinih 18.

Stranke okupljene oko Trojke, pored dobre računice po njih, ipak će morati mnogo međusobno razgovarati i potruditi se da sačuvaju jedinstvo koje su prepoznali i podržali građani. Da bi uspjeli u tome morat će postići dogovor o promjenama u novom sazivu Vlade KS, a naročito na premijerskoj poziciji.

Umjesto Edina Forte (Naša stranka) u SDP-u već vide Adnana Štetu, aktuelnog ministra saobraćaja, a o kojoj opciji razmišlja NiP još nije poznato.

Šef izbornog štaba sarajevskog SDP-a Kenan Magoda je nedavno potvrdio za Klix.ba da će ova stranka Adnana Štetu predložiti za kantonalnog premijera.

Da žele biti premijeri Kantona Sarajevo, ranije su istakli aktuelni premijer i predsjednik NS-a Edin Forto, načelnik općine Novi Grad i predsjednik SBiH-a Semir Efendić te načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES).

Ono što je sigurno jeste da će ko god bude imao vlast biti na klizavom terenu gdje je svaka ruka jako bitna dok će istovremeno opozicija biti veoma snažna.

Klix.ba

Radio AS