Vrijednosti zagađujućih čestica u Kantonu Sarajevo iznad graničnih vrijednosti

Od jutros se bilježi porast vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica u Kantonu Sarajevo, koje na svim mjernim mjestima prelaze granične vrijednosti (50 mikrograma čestica po metru kubnom).

Najveće  izmjerene satne vrijednosti PM10 danas u 13:00 sati zabilježene su na mjernoj stanici Vogošća, a iznose 130 μg/m3, te na mjernoj stanici Otoka-120 μg/m3.U Ilijašu je izmjereno 96  μg/m3 čestica, u Hadžićima 87   μg/m3, na Ilidži 76  μg/m3 i Vijećnici 65 μg/m3 čestica.

Iako usljed promjenjivih vremenskih uslova nisu ispunjeni uslovi za proglašenje “Pripravnosti”,  s obzirom na povećane vrijednosti PM10 čestica, ipak se preporučuje rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama te hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i večeras se očekuju padavine, a za sutra se prognoziraju slične vremenske prilike. Zbog mogućnosti pojave  temperaturne inverzije, sutra u jutarnjim satima, ne preporučuje se boravak vani osjetljivim kategorijama stanovništva.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se u petak, zbog vjetra i porasta temperatura,  usljed čega dolazi do “razbijanja” inverzije i  “čišćenja” zraka.

Radio AS