Za godinu dana: Na reciklomatima prikupljeno milion flaša

Foto: Eko grad

Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad objavilo je da je, zahvaljujući reciklomatima postavljenim na nekoliko lokacija Kantonu Sarajevo, u godinu dana prikupljeno milion ambalažnih jedinica.

Napomenuli su da projekat “Reciklomati u Bosni i Hercegovini” traje upravo godinu dana. Lamija Đozo i njena drugarica ranije su ove sedmice ubacile milionitu flašu u reciklomat koji se nalazi u Vogošći.

Iz ovog preduzeća naglasili su da je broj prikupljene ambalaže sigurno veći, jer mnogi građani ubacuju ambalažu bez izbora benefita. Zbog toga su u ovom preduzeću zahvalni što su građani prepoznali značaj ovog projekta.

Kako su istakli, birana opcija prilikom ubacivanja ambalaže u reciklomat u više od 50 posto slučajeva bila je donacija za udruženju Pomozi.ba.

Podsjećamo, prvi reciklomat u Kantonu Sarajevo je postavljen sredinom avgusta 2022. godine, i to ispred Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (bivšeg Doma armije). Osim što je recikliranjem moguće donirati, moguće je ostvariti i neke beneficije, kao što je besplatan parking.

Radio AS