Za kraj jula na pozorišnom Trgu Susan Sontag večer muzike i plesa

U petak, 28. jula, sa početkom u 19:30 sati na pozorišnom Trgu Susan Sontag bit će upriličena večer muzike i plesa u izvedbi KUD Lola i članova baletne škole Aurora – KUD Baščaršija te članova BASICS škole.

KUD Lola će za sve ljubitelje bosanskohercegovačkog kola pripremiti plesove domaćih koreografa: Varoške igre iz Bosne (1989) u koreografiji Hajrudina Hadžića, Igre sa Vlašića (1990), autor koreografije Vasko Jovetić, Veseli se kućni domaćine (2012) – dio svadbenih običaja kod Muslimana iz Sarajeva u koreografiji Seada Salkića, Igre iz Guće Gore (1990), autor koreografije Vasko Jovetić, Igre iz Imljana (2002) u koreografiji Vaska Jovetića.

Na programu baleta “Baletna čarolija” u izvedbi članova baletne škole Aurora – KUD Baščaršija te članova BASICS škole naći će se numere: Prijatelji – Prvi baletni koraci i stvaranje prijateljstva kroz umjetnost. Polka-Mazurka – okretna međukulturalna igra, Waltz music Enchanted Ballroom muzika gotičkog valcera. Farruca forma flamenca – kroz koju se otkriva nevjerovatna snaga i ravnopravnost. Freedom – sloboda kao najvažniji segment ljudskog bivstvovanja.

“Baletna čarolija je prikaz baletnog puta gdje djeca predškolskog uzrasta, od 3 do 6 godina kreću sa prvim baletnim koracima u baletnom studiju “Aurora”, KUD Baščaršija. Savladavajući baletnu leksiku prelaze na slijedeće nivoe gdje plešu zahtjevne baletne numere. Posvećenost i ljubav prema baletu je jedini ispravan put da postanu čuvari umjetnosti”, rekla je Dajana Zilić.

KUD Lola

Punih 77 godina KUD Lola Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija Lola je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza. Okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. Realizirao na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

Sa svojim programima gostovao na svih šest kontinenata. Dobijao i osvajao priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu; za kvalitet, stvaralaštvo, masovnost, za scensku prezentaciju svih umjetničkih izraza: dramsku, literarnu, likovnu, plesnu-folklornu, horsku, sve oblike instrumentalne muzike. Proglašavan je istinskim ambasadorom Bosne i Hercegovine i svojevrsnim brendom u sferi kulture, umjetnosti, čuvanja, njegovanja i prezentacije bogatog tradicijskog naslijeđa. I u ovom vremenu Lola veoma uspješno nastavlja tradiciju svojih prethodnih generacija.

O programu “Kultura na ulice

“Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat “Kultura na ulice” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Radio AS