Za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta Općina Novi Grad dala porodicama po 500 KM

Općina Novi Grad Sarajevo već sedmu godinu pruža podršku višečlanim porodicama koje dobiju blizance, troje ili više djece.

Danas je u zgradi Općine upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu novčane podrške u iznosu od 500 KM za 39 porodica koje imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo kazao je da je ova podrška i pomoć višečlanim porodicama dugogodišnji projekat Općine Novi Grad.

“Danas prvi put u ovoj budžetskoj godini dijelimo rješenja i prigodne poklone za porodilje koje su dobile blizance, treće i svako naredno dijete. Imali smo priliku da uručimo 39 rješenja.

Dvadeset tri porodice su dobile treće dijete, devet porodica četvrto, jedna porodica je dobila peto, četiri porodice su dobile blizance, dok je jedna porodica dobila sedmo, a jedna osmo dijete.

Posebno sam čestitao porodicama sa sedmim i osmim djetetom, tim majkama, jer nije lahko roditeljima u današnjim vremenima, kada se susrećemo sa različitim krizama. Za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno 110.000 KM“, kazao je Delalić.

Anja Šehovac, majka troje djece kazala je da je ovakav vid pomoći od strane lokalne zajednice veoma značajan za svaku višečlanu porodicu.

“Iako sam ja zaposlena ova pomoć će mi svakako dobro doći s obzirom da imam troje djece. Smatram da je potrebno da imamo više ovakvih incijativa, te da su one svima nama dobrodošle.

Ovu pomoć ćemo iskoristiti za neke potrebe za djecu ili možda čak za neko porodično putovanje”, kazala je Šehovac.

Radio AS