Započnite sedmicu na Bijeloj tabiji uz predstave Narodnog pozorišta Sarajevo

Kralj Lear i Car Edip, predstave Narodnog pozorišta Sarajevo, igrat će se u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna sa početkom u 21:00 sat na Bijeloj tabiji, tvrđavi sa koje se pruža nevjerovatan pogled na grad.

Početak sedmice u Sarajevu bit će obilježen izvođenjem programa u produkciji festivala Kultura na ulice! Narodnog pozorišta Sarajevo. Obje predstave su poklon svim ljubiteljima pozorišne umjetnosti i onima koji to trebaju postati, što znači da je ulaz slobodan za sve posjetitelje.

Uživajte u pozorišnoj umjetnosti na drugačiji način, na otvorenom i u snazi ovih bezvremenih djela i izvanredne glumačke interpretacije, koji nalaze put do svoje publike već nekoliko godina na pozorišnim scenama, čemu svjedoče i mnogobrojne nagrade.

Kralj Lear

Predstava „Kralj Lear“ u režiji Diega de Breae, bit će izvedena u ponedjeljak, 27. juna u 21:00 sat. Ova Shakespearova tragedija rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS. Lear u izvedbi prvaka Drame Narodnog pozorišta, Izudina Bajrovića, publiku ostavlja bez daha.

“Zašto Shakespeare danas? Odgovor na to pitanje nalazi se u paraleli između potrebe teatra da se bavi čovjekom i njegovim odnosom sa unutrašnjim i vanjskim svijetom i turbulentne svakodnevnice koju živimo u odnosu na težište Shakespeareovog djela u čijem je centru čovjek i njegova priroda. Shakespeare nas opominje na važnost etike kao ličnog izbora pojedinca. Kralj Lear je tragedija o prolaznosti ne samo jednog čovjeka, već i jednog cijelog svijeta, tragedija o političkom autoritetu, ali i o odnosima unutar porodice, o roditeljskoj ljubavi koja može biti slijepa”, rekla je bivša direktorica Narodno pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

Car Edip – 100 godina od prvog izvođenja na sceni NPS

U utorak, 28. juna sa početkom u 21 sat, izvodit će se grčka tragedija „Car Edip“, jednog od trojice velikih grčkih tragičara – Sofokla, u režiji Diega de Breae, koja je svoju novu premijeru imala početkom 2022. godine, tokom koje se obilježava 100 godina od prvog izvođenja u Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Ovaj dramski tekst komunicira sa današnjim vremenom na način da za sve što nam se sada dešava, moramo potražiti uzrok u našoj prošlosti. Sada svijetom hara korona virus – a mi smo edipi koji pokušavaju shvatiti kako i odakle je došlo ovo zlo. Svaka akcija ima reakciju i svo zlo smo sami proizveli, svjesno ili nesvjesno. Sada nam se sveti priroda koju smo zagadili i uništili kako fizičkim akcijama, tako i svojom pohlepom, zlobom i mržnjom.

Svijet je zagađeniji nego ikada, i da riješimo te probleme, moramo se vratiti daleko u prošlost kako bismo našli uzroke našeg jada. Ili, tačnije rečeno, još uvijek nismo pokrenuli istragu, i krenuli riješavati probleme globalno. Još uvijek smo, kako lik slijepog proroka Tiresije kaže „Slijepi, premda imamo vid.“ Kroz ovu mitsku priču Diego de Brea, na njemu svojstven način, pokazuje svojim rediteljskim sredstvima svu hladnoću, tegobu, brutalnost i zlo, koje izvire iz ljudi kao iz Pandorine kutije. Uvijek novo, neočekivano i brutalnije nego ono prije njega. Jer zlo nikad ne dolazi samo”, riječi su dramtaturginje Džejne Hodžić.

U predstavi igraju: Dino Bajrović, Mediha Muslimović, Damir Čobo, Izudin Bajrović, Damir Mašić i Emir Fejzić.

Program festivala Kultura na ulice! do oktobra

Program Narodnog pozorišta Sarajevo – Kultura na ulice! održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat Kultura na ulice! je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je približiti kulturu i umjetnost građanima kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu. Program festivala Kultura na ulice! možete pratiti na Instagram profilu @kulturanaulice i FB stranici Kultura na ulice!.

Radio AS