Zašto su porodilje u Sarajevu ovaj mjesec dobile umanjen iznos naknada? Sve će biti refundirano

Porodiljama u Kantonu Sarajevo ovomjesečni iznos naknade nije isplaćen u potpunosti, već samo onaj dio koji je razlika između dijela koji uplaćuje poslodavac i iznosa koji je prepisala Vlada KS.

Vlada Kantona Sarajevo ranije je donijela odluku kojom su porodilje ostvarile pravo na naknadu u iznosu od 996 KM. Međutim, ovog mjeseca uplata iznosa naknade je bila drugačija nego prethodnih mjeseci.

Naime, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo ovom odlukom iz decembra prošle godine isplaćivalo je porodiljama iznos od 996 KM, sve u okviru pronatalitetne politike.

Porodilje su tako do sada imale pravo na 996 KM, plus ostatak koji poslodavac uplaćuje – ako želi – dok je porodilja na odsustvu.

Ovog mjeseca je došlo do situacije u kojoj kanton nije isplatio 996 KM, već dio iznosa koji, sa iznosom koji uplaćuje poslodavac – upotpunjuje pomenutih 996 KM.

Recimo, ukoliko je poslodavac odlučio da porodilji na odsustvu uplaćuje 500 KM, kanton je isplatio razliku – 469 KM i tako je porodilja dobila 996 KM, umjesto prethodnih 1496 KM.

Manji iznos porodiljske naknade bit će isplaćen retroaktivno

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS pojašnjavaju da je riječ o izmjenama Zakona o materijalnoj podršci porodiljama s djecom u FBiH.

Općinski organi su imali obavezu da donesu nova rješenja u skladu sa ovim zakonima i to rješenje o ostvarivanju prava na novčanu naknadu umjesto plate i rješenje o ostvarivanju prava na dodatnu pomoć na ime brige i njege djeteta, na osnovu kojih bi se mogla vršiti isplata prava po osnovu porodiljskog odsustva.

Međutim, općinski organi uprave, zbog velikog broja predmeta, rješenja o ostvarivanju ovih prava objektivno nisu mogli donijeti u propisanim rokovima.

Zbog toga je došlo do uplate manjeg iznosa naknade, a prava po osnovu porodiljskog odsustva će se isplatiti korisnicima, a isplatom će se obuhvatiti retroaktivno i onaj mjesec za koji nije bilo isplate.

Naglašavaju da su ukupni novčani iznosi po kantonalnom zakonu, po osnovu prava porodilja, ostali na istom nivou, odnosno porodilje će i dalje ostvarivati ova prava u ukupnom iznosu od 996 KM.

Radio AS