Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS nosit će ime doktorice Silve Rizvanbegović

Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, Javna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ubuduće će nositi ime “Prim.dr. Silva Rizvanbegović”,  koja je poginula na današnji dan, prije 30 godina, spašavajući živote ranjenih Sarajlija.

Tog 17. maja 1992. godine, doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici agresorske vojske, oko 22.30 sati, pucajući iz snajpera na vozilo Hitne pomoći u kojem se nalazila, na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.
Doktorica Rizvanbegović bila je uzor ljekarske profesije.  I prije pogibije kobne noći je bila ranjena, a uprkos ranama i opasnosti, bila je uvijek među prvima kako bi pomogla svojim sugrađanima.

Ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je i spomen-ploča u znak sjećanja na nju, a jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup također nosi ime po ovoj junakinji.

Inicijativu da JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć dobije ime po doktorici Rizvanbegović uputila je zastupnica Segmedina Srna Bajramović.

Prilikom izjašnjavanja o Odluci na današnjoj sjednici, zastupnici u Skupštini su odali počast svim stradalim medicinskim radnicima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Radio AS