Zavod zdravstvenog osiguranja KS prekida ugovor s jednom apotekom zbog malverzacije s receptima

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) prekinuo je danas ugovor sa apotekom “Europharm-ogranak Pharm” koja se dovodi u vezu s malverzacijama prilikom izdavanja lijekova na recept.

Naime, nakon što je u KS primijećeno više zloupotreba podataka pacijenata kojima su se u kartone upisivale nepostojeće dijagnoze, reagovali su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Zavod obavještava sve svoje osiguranike da od nove godine, tačnije od 1. januara, prekidaju svaki vid ugovora i saradnje sa apotekom “Europharm Pharm Bugojno-ogranak Pharm” koja se nalazi na adresi Trg Barselone 3 u Sarajevu te da ona više nije ugovorna apoteka ZZO KS.

“Shodno navedenom, osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, počev od navedenog datuma, svoje pisane ili elektronske recepte mogu realizovati u 176 drugih ugovornih apoteka koje će stajati osiguranicima na raspolaganju”, naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Podsjetit ćemo, građane Sarajeva od novembra potresa afera tzv. “nepostojećih dijagnoza” u kojoj je došlo do zloupotrebe podataka pacijenata kojima su se u kartone upisivale nepostojeće dijagnoze

Zavod zdravstvenog osiguranja KS odmah je reagovao, a u cijelu priču se uključilo i Tužilaštvo KS kojem je Zavod proslijedio relevantnu dokumentaciju.

“Odmah po prijemu prijave poduzete su aktivnosti na utvrđivanju činjenica. Do ovog momenta možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u periodu april-septembar 2021. godine. Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi recepti su realizovani u jednoj apoteci, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor”, istakli su iz ZZO KS za Klix.ba tada.

Kako piše ALJazeera Balkans, zloupotrebom kartona sarajevskih pacijenata ZZO KS je oštećen za 200.000 eura.

Prethodno navedena apoteka nije jedina koja je uključena u malverzacije s receptima, a afera još obuhvata imena devet ljekara.

Radio AS