Završen glavni projekat za sanaciju fasade čuvene zgrade Beledije u Sarajevu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić saopštila je kako je završen glavni projekat sanacije i restauracije fasade “Beledije” koja se nalazi u blizini Vijećnice.

Zgrada se nalazi u ulici Brodac br. 4 i br. 6 u Sarajevu, a Karić je naglasila kako će star ruševna zgrada dobiti novo lice.

“U maloj ulici Brodac, pored sarajevske Vijećnice, stara ruševna zgrada, koja je od 2004. godine zaštićena kao kulturno naslijeđe, dobit će novo lice. Zgrada Beledija sagrađena je 1892. godine kao zgrada općine. Svoju prvobitnu funkciju nikada nije ispunila. Umjesto toga, korištena je kao zloglasni zatvor. Projektovao ju je slavni austrougarski arhitekta Karlo Paržik, koji je širom Sarajeva ostavio svoj pečat”, rekla je Karić.

Početkom Drugog svjetskog rata ova zgrada postaje pravi zatvor čiji je upravitelj bila Nezavisna država Hrvatska i fašisti koji su započeli masovna hapšenja pripadnika i simpatizera Narodnooslobodilačkog pokreta u Sarajevu.

U ovom zatvoru osuđenici su bili brutalno mučeni, o čemu postoje i sačuvana svjedočanstva preživjelih, međutim, većina njih iz mračnih zatvorskih ćelija nije dočekala da ugleda svjetlost dana.

U ovom zatvoru na gnusan način ubijen je jugoslavenski i bosanskohercegovački revolucionar i pripadnik radničkog pokreta Benjamin Finci. Nakon što je uhapšen 1929. godine i nakon maltretiranja bačen je kroz prozor zatvorske zgrade s visine od deset metara. Policija je njegovu smrt prikazala kao samoubistvo. Po Benjaminu Finciju se nekada zvala ulica u kojoj je smještena zgrada Beledija, a onda je 1993. godine ponovo preimenovana u ulicu Brodac.

Radio AS