Završen projekat energijske efikasnosti na objektima Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ i Područne škole u Ilijašu

U okviru projekta ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” obilježen je završetak radova poboljšanja energijske efikasnosti na objektima Javne ustanove Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš i Područne škole Malešići u Ilijašu. 

Radovi poboljšanja energijske efikasnosti na objektu spomenutog srednjoškolskog centra  obuhvatili su termoizolaciju fasada, djelimičnu zamjenu dotrajalih otvora, termoizolaciju tavana, popravku krovne konstrukcije, zamjenu krovnog pokrivača, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, zamjenu neefikasne rasvjete novom EE rasvjetom, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.

Na objektu navedene područne škole radovi poboljšanja energijske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju fasada, zamjenu dotrajalih otvora, termoizolaciju tavana, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, zamjenu neefikasne rasvjete novom EE rasvjetom, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.

Otkrivanju table sa nazivom finansijera i prijatelja projekta prisustvovao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ministrica za odgoj i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, te direktori škola Amir Džafo i Adem Alić.

Premijer Forto je kazao kako se nastavlja sa projektom renoviranja objekata vrtića, škola, studentskih domova, fakulteta i domova zdravlja.

“Korisnici, naša djeca, naši profesori se osjećaju bolje, zgrada je ljepša a kredit se vraća od ušteda energije. Projekt ne može biti bolji od ovoga. Posebno bih se zahvalio ministru koji je ga je otkočio, nakon što je on zastao u jednom trenutku u 2020. godini. Mi nastavljamo dalje, bit će rekonstruisano 40 javnih objekata ukupno. Obećali smo realizaciju još ovakvih projekata u Ilijašu i nećemo se zaustaviti”, kazao je Forto.

Ministrica Hota-Muminović istakla je da ove projekte gleda kroz pedagošku vizuru i da je sretna što će se u lijepom i renoviranom ambijentu obrazovnih ustanova odgajati nove generacije.

“Treba reći jednu veliku istinu iz pedagogije, a to je i da ambijent odgaja. Lijep ambijent je poticajan, tu je ustvari i tajna patriotizma, tu je tajna lijepog ponašanja. Lijep ambijent podstiče ljude da budu bolji ljudi”, kazala je Hota-Muminović.

Ministar Hadžiahmetović je kazao da su radovi na objektu Srednjoškolskog centar koštali oko 560.000 KM, a radovi na Područnoj školi oko 95.000 KM.

“Srednjoškolski centar bio je u kategoriji ‘E’ energijske efikasnosti, sada nakon radova objekt je u kategoriji ‘B’, doj je Područna škola iz kategorije ‘C’ prešla je u kategoriju ‘B’ energijske efikasnosti. Naša namjera je da sve obrazovne ustanove u Ilijašu utoplimo i da osiguramo lijep ambijent za boravak mališana i učenika, a posebno da omogućimo i bolji kvalitet zraka, odnosno da se smanji količina PM čestica u zraku. Zadovoljni smo napretkom ovog projekta i očekujemo dobre rezultate već početkom grijne sezone. kada će se u najboljoj mjeri pokazati učinak radova koje smo izvršili na ovim objektima”, kazao je Hadžiahmetović.

Načelnik Fazlić se zahvalio Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu na realizaciji ovako značajnih projekata jer, kako je kazao, projektima energetske efikasnosti će sve obrazovne ustanove u Ilijašu biti obuhvaćene.

Vlada Kantona Sarajevo je za projekt ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ osigurala finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, dok je Evropska unija, putem Regionalnog EE programa, osigurala nepovratna sredstva u iznosu od 2.000.000 eura.

Radio AS