Za sanaciju klizišta i opremanje službi civilne zaštite u općini Ilijaš izdvojeno 380.000 KM

Sporazum za sanaciju i monitoring klizišta na lokalitetu Alića Gaj u vrijednosti od 275.000 KM potpisan je danas u Općini Ilijaš.

Sporazum su potpisali direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komandant Štaba civilne zaštite KS Enver Hadžiahmetović.

Zavod za izgradnju KS u okviru ovog Sporazuma osigurao je sredstva u iznosu od 113.730 KM, Kantonalna uprava civilne zaštite 109.270 KM, a Općina Ilijaš 52.000 KM.

“Alića Gaj je jako zahtjevno klizište i ono će se rješavati u fazama i drago mi je da smo danas otkočili proces osiguranja finansijskih sredstava. Osim toga, Kantonalna uprava civilne zaštite je donijela odluku na svom štabu o sufinansiranju opremanja Operativnog centra Štaba civilne zaštite u Ilijašu i to je jedna jako dobra stvar, zbog čega ćemo u skorije vrijeme imati moderan operativni centar”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Direktor Brkanić je naveo da je KUCZ sufinansijer projekata, a da su Općina Ilijaš i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo nosioci aktivnosti, te da oni određuju prioritetna klizišta koja se trebaju rješavati u određenoj lokalnoj zajednici.

“Shodno zahtjevu Općine Ilijaš KUCZ je izdvojila 105.000 KM za opremanje Operativnog centra Civilne zaštite Općine Ilijaš, osigurati će se relej na određenom području koji će koristiti sve jedinice zaštite i spašavanja, odnosno hitne službe, uključujući i policiju”, rekao je Brkanić.

Direktorica Zavoda Barlov je navela da je uz finansijsku podršku najbitnije i to što će Zavod pružiti stručni nadzor i pomoć na detekciji svih klizišta.

“Klizište je jako opasno i specifično, tako da će inžinjeri imati punu podršku. Općini Ilijaš ćemo pomoći u provedbi javnih nabavki, također. Očekujemo da radovi budu završeni do kraja godine, ali sve zavisi od vremenskih uvjeta, jer su to pretežno površinski radovi za koje trebaju stabilni vremenski uvjeti kako bi se sve kvalitetno saniralo”, istakla je Barlov.

Načelnik Fazlić je rekao da je klizište Alića Gaj identificirano još prije rata.

“To je pojas koji gravitira prema gradu Ilijašu. Pripremljena je sva projektna dokumentacija i provedene su sve procedure. Ovim potpisivanjem stvorene su pretpostavke da pokrenemo procedure koje su neophodne u skladu sa zakonom. Na jesen očekujemo početak radova koji znače sanaciju klizišta i time ćemo dobiti novi prostor koji će se moći koristiti u rekreativne svrhe ili za individualnu stambenu izgradnju”, objasnio je Fazlić.

Radio AS