Završena velika akcija čišćenja Ilidže: Odvezeno preko 150 tona otpada

Velika koordinirana akcija čišćenja koja je u proteklih nekoliko dana realizirana na području općine Ilidža završena je danas.

Kako je kazao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović odvezeno je oko 150 tona otpada sa područja 16 mjesnih zajednica općine Ilidža.

Ova velika akcija rezultat je saradnje Ministarstva komunalne privrede KS i Općine Ilidža na čelu sa načelnikom Nerminom Muzurom, a u kojoj su učestvovali KJKP Park, KJKP Rad, KJKP ViK, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, KJKP Pokop, KJKP GRAS, JP Ilidža i Vatrogasno društvo Ilidža.

Ministar Hadžiahmetović zahvalio se radnicima koji su dali svoj doprinos da se Ilidža očisti i uredi kazavši kako Kanton Sarajevo ne može bez njih i da su važna karika u sistemu.

Istakao je da su na ovaj način željeli da građani i lokalna zajednica budu zadovoljni, da imaju uređenu životnu sredinu a s obzirom i na to da je Ilidža značajna turistička destinacija.

“Ovo je jedna od najvećih poslijeratnih akcija na području općine Ilidža. Želim se zahvaliti resornom ministarstvu, svim kantonalnim javnim preduzećima koja su učestvovala u ovoj akciji, baš kao i našem Javnom preduzeću Ilidža. Ono što me posebno raduje jeste i da se veliki broj građana odazvao ovoj akciji”, rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, te dodao:

“Po prvi put su očišćeni tereni i lokacije koje nikada nisu čišćene u posljednjih 27 godina. Moguće je da je tokom obimne akcije u nekoj mjesnoj zajednici zaboravljen neki dio, ali mi smo na raspolaganju, te ćemo putem našeg Javnog preduzeća  završiti i te dijelove u narednih nekoliko dana”.

U čišćenju općine Ilidža angažiran je pored radnika i priličan broj mašina i mehanizacije, a, kako je istaknuto, na građanima je da zajedno sa službama koje se bave čistoćom grada čuvaju i održavaju svoju životnu okolinu.

Radio AS