Završena velika akcija čišćenja Vogošće, uklonjeno više od 50 tona otpada

Sa područja općine Vogošća uklonjeno je više od 50 tona različitog otpada u okviru velike koordinirane akcije koja je realizirana u prethodna tri dana.

U akciji koju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Vogošća, te KJKP Park, KJKP Rad, KJKP ViK, KJKP Pokop, KJKP GRAS, Službom civilne zaštite Općine Vogošća i Vatrogasnim društvom Vogošća, svakodnevno je učestvovalo više od 100 radnika.

Radilo se na uklanjanju kabastog, nepropisno odloženog i miješanog komunalnog otpada iz domaćinstava sa javnih površina osam mjesnih zajednica. Na oko 13 hiljada kvadratnih metara izvršeno je potkresivanje rastinja, uređenje zelenih površina, zatim ručno i mašinsko čišćenje i pranje saobraćajnica uključujući i lokalne nekategorisane ceste. Očišćena su i autobuska stajališta javnog prijevoza, a vršeno je i čišćenje rasvjetnih tijela javne rasvjete.

Obavljeno je i mašinsko čišćenje objekata za odvodnju oborinskih voda, također na kritičnim tačkama vršeno je i pročepljavanje uličnih i kanalizacionih instalacija.

Pokošeno je i uređeno katoličko i pravoslavno groblje u naselju Rosulje te mezarje Ugorsko.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović zahvalio se radnicima na učešću u ovoj velikoj akciji kazavši da je ovo značajan zajednički doprinos lokalnoj zajednici za ugodniji ambijent za život građana.

Podsjećamo, Ministarstvo je i sa Općinom Ilidža provelo akciju čišćenja svih 16 mjesnih zajednica te Općine. Ministar Hadžiahmetović je najavio da nastavljaju dalje sa ovim aktivnostima u saradnji sa drugim općinama u Kantonu Sarajevo.

Radio AS