Završeni radovi na izgradnji kružnog toka kod GRAS-a

Radovi na izgradnji kružnog toka kod preduzeća GRAS, na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta, večeras su uspješno završeni.

Izgradnja kružnog toka trajala je deset mjeseci, a tome su prethodili pripremni radovi na rušenju objekata stambene zgrade u ulici Džemala Bijedića i poslovnih objekata u krugu preduzeća GRAS.

“Najviše vremena trajali su radovi na zamjeni vodovodnih instalacija, od 10 mjeseci izgradnje šest mjeseci radilo se na zamjeni cjevovoda. Zamjena potisnog cjevovoda DN 700 koji transportuje vodu za rezervoar Kobilja glava po obimu i složenosti radova može se posmatrati kao poseban projekat. Ovaj cjevovod visokog pritiska zbog brojnih oštećenja zamijenjen je u dužini od 250 metara, u sklopu čega je bilo probijanje ispod industrijskog željezničkog kolosijeka”, napisao je večeras na svom Facebook profilu načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji objekta bila je 1.679.000 KM (Osnovni ugovor 1.455.000 KM, dodatni radovi 224.000KM) Dodatni radovi odnosili su se uglavnom na sanaciju dijela ulice Srđana Aleksića prema Zelenom mostu koja je zbog polaganja cjevovoda DN 700 morala biti u potpunosti rekonstruisana, kao i izgradnju rasvjete u ulici Srđana Aleksića.

Općina Novi Grad i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo potpisali su sporazum o sufinansiranju radova na izgradnji kružnog toka u vrijednosti od 1.455.000 (750.000 Ministarstvo saobraćaja KS, 705.000 KM Općina Novi Grad).

Ostatak sredstava za dodatne radove 224.000KM i radove na zamjeni instalacija u iznosu od oko 180.000 KM osigurala je Općina Novi Grad.

Kružni tok kod preduzeća GRAS dio je šireg projekta razvoja primarnog saobraćaja kroz Općinu Novi Grad kojim se uspostavlja drugi primarni koridor saobraćaja koji podrazumijeva proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnju kružnih tokova te povezivanje ulice Džemala Bjedića sa gradskim autoputem preko Devete transverzale i Lot 2C Sarajevske zaobilaznice.

Radio AS