Redovno ispijanje kafe može smanjiti rizik od ove teške neurološke bolesti

Novo istraživanje otkriva da redovna konzumacija kafe značajno smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti zbog neuroprotektivnog djelovanja kofeina.

Analizirajući podatke 184.024 osobe tokom (u prosjeku) 13 godina, međunarodni tim naučnika otkrio je da su oni koji su pili kafu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u poređenju s onima koji ne piju kafu, prenosi Zimo.

Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i razina metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.

Ova studija pokazala je obrnutu povezanost konzumacije kafe s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology.

Dok su prethodne studije zabilježile vezu između kafe i Parkinsonove bolesti, novo istraživanje jedinstveno se fokusira na biomarkere unosa kofeina puno prije nego što se bolest manifestuje.

Utvrđeno je da 25 posto najvećih konzumenata kafe ima 40 posto manju vjerovatnost da će razviti Parkinsonovu bolest od onih koji ne piju kafu. Smanjenje rizika variralo je od 5 do 63 posto u različitim zemljama.

Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge faktore poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala direktnu uzročno-posljedičnu vezu. No, zamjetan je zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak.

Ti neuroprotektivni učinci u skladu su s nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti, pojasnili su autori studije.

Uticaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne efekte. Parkinsonova bolest obilježena je smanjenom razinom dopamina zbog gubitka živčanih stanica u području mozga substantia nigra.

Kofein isto tako ima i neočekivan efekat na sposobnost učenja u mozgu.

Dok istraživači nastavljaju istraživati okidače i faktore rizika za Parkinsonovu bolest, razumijevanje uloge kofeina moglo bi poslužiti kao osnova za strategije prevencije.

U SAD-u gotovo milion ljudi pati od Parkinsonove bolesti koja uzrokuje drhtanje, poteškoće s kretanjem, probleme s ravnotežom i ukočenost udova.

Kafa je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest, ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje već poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju autori na kraju nove studije.

Radio AS