Zimsko uređenje sarajevskih zelenih površina i priprema zelenila za proljeće uveliko u toku

Zimsko uređenje sarajevskih zelenih površina i priprema zelenila za proljeće je u toku, a ekipe KJKP “Park” ni tokom zimskih mjeseci ne smanjuju intenzitet radova, potvrdila je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Prema njenim riječima, Zimska služba radi održavanje prohodnosti staza, pločnika i stepeništa u sklopu zelenih površina, a uporedo ne jenjava ni intenzitet orezivanja, oblikovanja, uklanjanja suhih i preraslih dijelova sadnica ukrasnog grmlja, drveća i žive ograde.

“Rezultati tih poslova najviše će biti vidljivi na proljeće, novim bujanjem vegetacije, s novom lisnom ili cvjetnom masom”, kazala je Hamza.

Dodala je da su rezultati tih radova vidljivi i tokom zime jer pripremljene i rasterećene krošnje lakše podnose težinu sniježnog pokrivača, a time su i oštećenja manja.

“U svemu je ogroman doprinos i svakodnevni angažman jedinice za njegu i zaštitu stabala koja na osnovu rješenja općinskih službi radi dekaptaciju, orezivanje i uklanjanje oboljelih i oštećenih velikih i starih stabala”, kazala je Hamza.

Radio AS