Izbor filmova Sarajevo Film Festivala: Sutra počinje besplatni program “Suočavanje s prošlošću”

Filmom “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena sutra, 10. februara, u kinu Meeting Point u Sarajevu i na njihovoj online platformi, počinje posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću”.

Program filmova po izboru Sarajevo Film Festivala je besplatan i održavat će se od 10. do 16. februara. Program se održava u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung fondacijom.

U programu su dirljive ljudske priče, višestruko nagrađivani filmovi koji će biti prikazivani u 17.30 sati u kinu Meeting Point, a online će biti dostupni u Bosni i Hercegovini i zemljama regije.

Nakon projekcije filmova u kinu Meeting Point će biti održani i razgovori s autorima filmova, koji će uživo biti prenošeni putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

U Sarajevo sutra dolazi i Magnus Gertten, reditelj filma “Nelly i Nadine”, s kojim će u kinu Meeting Point nakon projekcije biti održan razgovor. Moderator je Nebojša Jovanović.

U petak, 10. februara na programu je film “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena, koji govori o ljubavi dvije žene u koncentracijskom logoru Ravensbrück. Nakon nekoliko mjeseci razdvojenosti posljednjih mjeseci rata, njih dvije će se kasnije ponovo uspjeti sastati i ostatak života provesti zajedno. Njihovu priču, koja je i za najbliže članove porodice godinama bila tajna, u filmu otkriva unuka jedne od njih, Sylvie. Film počinje u 17.30 sati u kinu Meeting Point, a razgovor s Magnusom Gerttenom slijedi u 19 sati. Film je dostupan online na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/film/nelly-i-nadine-nelly-and-nadine/

U programu je i film “Gdje je Ana Frank?” Arija Folmana, koji je bio u programu “Suočavanje s prošlošću” 28. Sarajevo Film Festivala i uz Folmanovo prisustvo u Sarajevu. Ovaj film će se moći pogledati samo u kinu Meeting Pont u subotu, 11. februara u 17.30 sati. Film prati Kity, imaginarnu prijateljicu kojoj je Ana Frank pisala u svome slavnom dnevniku. Film je prikazan 2021. na festivalu u Cannesu. Nakon filma u 19.15 sati slijedi razgovor s Igorom Bencionom Kožemjakinom, hazanom sarajevske sinagoge. Razgovor moderira Asja Krsmanović.

Film “Rođena u Evinu” Maryam Zaree je dokumentarni film koji prati filmsku autoricu i glumicu Maryam Zaree u pokušaju da otkrije istinu o vlastitom rođenju u jednom od najozloglašenijih svjetskih zatvora za političke zatvorenike. Film je bio u programu 25. Sarajevo Film Festivala i 69. Berlinalea. Osvojio je nagrade za najbolji dokumentarni film i nagradu za najbolju glumicu na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada. Na programu u kinu Meeting Point u nedjelju, 12. februara.

“Slučaj nove veličine” Anne Shishove bio je dio programa 28. Sarajevo Film Festivala, i to obilježavanja Dana ljudskih prava. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Budimpešti i nagradu IDFA Forum na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA. U kinu Meeting Point je na programu u ponedjeljak, 13. februara.

“Okreni se ka Suncu” Alione van der Horst bio je u programima međunarodnih festivala dokumentarnih filmova u Amsterdamu, Solunu i Bologni. Film je nevjerovatna životna priča o tatarskom sovjetskom vojniku kojeg su zarobili Nijemci nacisti tokom Drugog svjetskog rata, a koju u filmu po prvi put otkriva njegova kći. Film je na programu kina Meeting Point u utorak, 14. februara, nakon čega slijedi online razgovor s rediteljicom filma.

“Sveti pauk” Alija Abbasija na programu je u srijedu, 15. februara. Film je osvojio nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu (Zar Amir-Ebrahimi) i prikazan u službenom programu ovog festivala u konkurenciji za Zlatnu palmu. Osvojio je 28 nagrada na festivalima širom svijeta. Nakon projekcije u kinu Meeting Point uslijedit će panel diskusija.

Posljednji film u programu je “Žica” Tihe Gudac, dobitnik FIPRESCI nagrade na ZagrebDoxu, a u Sarajevo na projekciju dolazi rediteljica Tiha Gudac. Na programu je u četvrtak, 16. februara.

Filmovi su na programu od 10. do 16. februara u kinu Meeting Point u 17.30 sati. Online je program dostupan besplatno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

PROGRAM:

Petak, 10.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“NELLY I NADINE”

Režija: Magnus Gertten Švedska, Belgija, Norveška, 2022, 92 min.

Nelly i Nadine je neobična ljubavna priča između dvije žene koje se zaljubljuju na Badnjak 1944. godine u koncentracionom logoru Ravensbrück. Uprkos razdvojenosti u posljednjim mjesecima rata, Nelly i Nadine uspijevaju se kasnije ponovno sastati i provode ostatak svog života zajedno. Godinama je njihova ljubavna priča bila tajna, čak i nekim članovima njihove najbliže porodice. Sada je Nellyno unuče, Sylvie, odlučilo otvoriti Nellynu i Nadineinu neviđenu ličnu arhivu i otkriti njihovu nevjerojatnu priču.

Subota, 11.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“GDJE JE ANA FRANK?”

Film se prikazuje samo u kinu Meeting Point Režija: Ari Folman Uloge: Ruby Stokes, Emily Carey, Sebastian Croft, Ralph Prosser, Michael Maloney, Samantha Spiro, Skye Bennett Belgija, Luksemburg, Izrael, Nizozemska, Francuska, 2021, 99 min.

GDJE JE ANA FRANK? počinje čudom: Kiti, imaginarna prijateljica kojoj je Ana Frank pisala u svome slavnom dnevniku, oživljava u današnjem Amsterdamu. Nesvjesna da je prošlo već 75 godina, Kiti je uvjerena da ako je ona živa, onda mora biti živa i Ana. GDJE JE ANA FRANK? prati Kiti tokom njene potrage za voljenom prijateljicom širom današnje Evrope.

Nedjelja, 12.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“ROĐENA U EVINU”

Režija: Maryam Zaree Njemačka, Austrija, 2019, 95 min.

Film ROĐENA U EVINU prati filmsku autoricu i glumicu Maryam Zaree u pokušaju da otkrije istinu o vlastitom rođenju u jednom od najozloglašenijih svjetskih zatvora za političke zatvorenike. Prošlo je tačno četrdeset godina od svrgavanja posljednjeg iranskog šaha i proglašenja Islamske Republike u Iranu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, samozvani vjerski vođa ajatolah Homeini naredio je hapšenje, mučenje i ubistvo desetina hiljada političkih protivnika. Među njima su bili i autoričini roditelji koji su nakon dugogodišnjeg zatočeništva u domovini dobili azil u Njemačkoj.

Ponedjeljak, 13.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“SLUČAJ NOVE VELIČINE”

Režija: Anna Shishova Finska, Norveška, Hrvatska, 2022, 92 min.

Anja je bila normalna tinejdžerka koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim. Uhapšena je u martu 2018. i osuđena na zatvorsku kaznu po optužbi da je formirala ekstremističku grupu sa ciljem nasilnog svrgavanja vlasti. Tokom tri naredne godine njena majka Julia očajnički se borila da dokaže da je njena kći nevina. Borba za pravdu i praktična, detaljna spoznaja pravog stanja stvari u državi Juliju su iz apolitične građanke pretvorile u strastvenu aktivisticu za ljudska prava.

Utorak, 14.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“OKRENI SE KA SUNCU”

Režija: Aliona van der Horst Nizozemska, 2021, 93 min.

Nevjerovatna životna priča o tatarskom sovjetskom vojniku kojeg su zarobili Nijemci nacisti tokom Drugog svjetskog rata. Danas njegova kćerka Sana prati put svog šutljivog oca, pokušava da shvati šta ga je učinilo čovjekom koga je poznavala kao dijete, kroz njegove dnevnike, razne lične i javne arhive i registre. Dok prati kćer na svom putovanju, filmašica iskopava filmske arhive, kako bi pronašla tragove onih miliona sovjetskih vojnika koje je zahvatila vatra diktatora koji su se borili, koji su bili tamo, ali su lako izostavljeni iz priče o globalnom ratu.

Srijeda, 15.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“SVETI PAUK”

Režija: Ali Abbasi Uloge: Mehdi Bajestani, Zar Amir Ebrahimi, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Alice Rahimi Danska, Njemačka, Švedska, Francuska, 2022, 116 min.

Novinarka Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) putuje u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila serijskog ubicu koji vjeruje da radi Božji posao, čisteći ulice grešnika ubijajući seksualne radnike. Kako se broj mrtvih povećava, a Rahimi se približava razotkrivanju njegovih zločina, priliku za pravdu postaje sve teže dostići jer mnogi prihvataju ‘Ubicu pauka’ kao heroja. Zasnovan na užasavajućoj istinitoj priči o serijskom ubici Saeedu Hanaeiju, priznati scenarista i režiser Ali Abbasi (Border) otkriva uzbudljiv kriminalni triler i odvažnu optužnicu društva u kojem je gruba pravda rutinska životna činjenica.

Četvrtak, 16.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

“ŽICA”

Režija: Tiha Gudac Slovenija, Hrvatska, Norveška, Belgija, Litvanija, 2021, 75 min.

Teški uslovi života u kanjonu rijeke Kupe, na hrvatsko-slovenskoj granici, uvijek su ujedinjavali ljude susjednih država. U prošlosti su ljudi dviju nacija gradili viseće mostove preko Kupe, pod kojima se stvarala ljubav i tako su se formirale mješovite porodice s obje strane rijeke. Danas niko ne može prijeći ove mostove jer su odsječeni, a drugačija neočekivana stvarnost se razvija oko vode. Nedavno su neki daleki birokrati odlučili započeti izgradnju žičane ograde duž slovenske strane rijeke, kao zaštitnu mjeru protiv dolaska ilegalnih migranata koji pokušavaju ući u Evropsku uniju. Novi “zid koji štiti Evropu” može izgledati kao dobro rješenje na papiru za donosioce odluka, ali oni koji žive oko granice osjećaju pravu prirodu linija razdvajanja nacrtanih na papiru.

Radio AS