Ademović u Vijećnici upriličio prijem za djecu iz povratničkih porodica manjeg bh. entiteta

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, zajedno sa gradskim vijećnikom Tonijem Vukadinom, danas je u Vijećnici primio šesnaest učenika koji su ove godine napisali najbolje ocijenjene te nagrađene radove na bosanskom jeziku o temi „Moja domovina Bosna i Hercegovina“.

Posjeta djece Sarajevu organizirana je u okviru projekta udruženja „Svitanje“ koji se provodi već deset godina, a ove godine su to učenici sa područja Istočne Bosne, iz Srebrenice, Potočara,  Zvornika i drugih mjesta donjeg toka rijeke Drine, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Predsjedavajući Ademović je iskazao dobrodošlicu i čestitao učenicima na ostvarenom uspjehu.

“Nadam se da ćete uživati u Sarajevu i družeći sa svojim vršnjacima steći nova prijateljstva. Želim vam da nastavite i dalje marljivo raditi s jednakim entuzijazmom. Vi činite našu domovinu boljom. Ponosni smo na vas”, poručio je.

Svih 16  učenika je osvojilo nagradni raspust u Sarajevu, a učenici čija su tri najbolje ocijenjena rada, nagrađeni su i stipendijama. Treću nagradu je osvojila Jasmina Čičak, učenica 8. razreda Prve osnovne škole Srebrenica, područno odjeljenje Potočari, drugu nagradu  je osvojila Elma Džananović, učenica 7. razreda Prve osnovne škole Srebrenica, a pobjednica konkursa je Jasmina Herić, učenica 6. razreda Prve osnovne škole Srebrenica, područno odjeljenje Potočari.

Kroz projekat koji ima za cilj usmjeriti pažnju na povratničku populaciju, pod nazivom „Dajte im razlog za osmijeh“, koji se realizuje već deset godina, provodi se akcija podrške školarcima širom manjeg bh. entiteta. Volonteri udruženja posjećuju djecu tokom čitave godine s različitim vidovima pomoći, a pred početak školske godine, redovno im se obezbijede školske torbe sa priborom.

U cilju promocije bosanskog jezika koji je u manjem bh. entitetu sve više ugrožen i isticanja važnosti edukacije mlađe populacije koja je često izložena pritiscima, organizovan je nagradni konkurs za radove na bosanskom jeziku. Izabrana je tema „Moja domovina Bosna i Hercegovina“ koja je sama po sebi, konkurs učinila značajnijim.

Nagrada pobjednicima konkursa je sedmodnevna ekskurzija u Sarajevu uz bogat edukativno-zabavni program i uz cjelodnevnu  pratnju volontera Udruženja „Svitanje“ koja se upravo realizuje. Djeca u Sarajevu obilaze muzeje, bitne kulturno historijske i određene turističke destinacije, te učestvuju u različitim radionicama i  edukacijama, uključujući i školu plivanja. Za sutra je organizirana i vožnja žičarom na Trebević.

Predsjednik Udruženja Mahir Agić se u svom obraćanju zahvalio Gradu Sarajevu i Gradskom vijeću koji već treću godinu daju podršku ovom projektu, svaki put na inicijativu gradskog vijećnika Tonija Vukadina.

“Želimo da gradimo našu državu i potičemo obrazovanje i kulturu bosanskog jezika”, poručio je Agić. 

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović naglasio je da će, unatoč nedostatnim sredstvima,  poduzeti sve da Grad Sarajevo, u narednim godinama, nastavi sa podržavanjem ovog vrijednog projekta. Također je rekao da je današnji susret za njega posebno emotivan, jer je primijetio da je dosta učenika iz Srebrenice i Potočara, područja odakle je i njegova porodica porijeklom.

Na kraju susreta Ademović je svim učenicima uručio prigodne poklone.

Radio AS