Isplata 50 KM jednokratne pomoći pomoći za 5.300 penzionera sa Novog Sarajeva

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić potpisali su danas Sporazum o načinu isplate 50 KM jednokratne pomoći penzionarima sa područja te općine.

Sporazumom se reguliše način realizacije i prijenos sredstava u ukupnom iznosu od 28.000 KM odobren u vidu jednokratnih novčanih pomoći najugroženijim kategorijama penzionera sa područja Općine Novo Sarajevo, koji primaju minimalnu penziju, uključujući korisnike prava na srazmjernu penziju sa Republikom Srpskom do minimalne penzije.

Federalni zavod PIO/MIO na osnovu podataka koje posjeduje i doznačenih finansijskih sredstava od strane Općine, penzionerima koji ostvaruju pravo na najnižu penziju, a koji imaju prebivalište u Općini Novo Sarajevo, uz julsku penziju u augustu će izvršiti prijenos sredstava u pojedinačnom iznosu od 50 KM.

“Na osnovu danas potpisanog Sporazuma penzioneri sa područja Općine dobit će po 50 KM za prevazilaženje teške ekonomske krize”, kazao je Krnjić.

Pozitivno je, dodao je on, da se promjenom vlasti ne mijenjaju dobre prakse, a, kako je kazao, načelnik Tanović je to prepoznao i nastavio tu dobru praksu, što je za penzionere i društvo dobro.

Korisnika najniže penzije sa područja Općine Novo Sarajevo trenutno je 5.284, a najniža penzija isplaćena za juni iznosila je 423,43 KM.

“Isplata sredstava će biti uz penziju za juli, 5.augusta ove godine, a uz sredstva koja je Vlada Federacije BiH odobrila, po 100 KM, penzioneri sa minimalnim penzijama na području općine Novo Sarajevo će dobiti po 150 KM”, naveo je  Krnjić.

Načelnik Općine je potvrdio da dobre prakse ne treba mijenjati već ih treba slijediti i unaprjeđivati. Na području Općine Novo Sarajevo je blizu 5.300 penzionera sa minimalnim primanjima.

“Penzije će biti isplaćene prema spiskovima koje smo dobili iz fonda PIO/MIO. Općina Novo Sarajevo, kao društveno odgovorna zajednica i posebno senzibilna za te najosjetljivije kategorije, radimo dosta drugih projekata za pomoć penzionerima”, kazao je Tanović.

Ono na što smo ponosni, dodao je, da je Općina prva realizirala projekt Centri za zdravo starenje. Povećali su sredstva podrške za tri centra koja egzistiraju na području općine Novo Sarajevo, a iz budžeta se za tu namjenu godišnje izdvoji oko 70.000 KM.

Tanović je također podsjetio da Općina pomaže i sportsko-rekreativne aktivnosti za penzionere, kao što su izleti jednom godišnje i slično, a za te aktivnosti je Općina izdvojila oko 8.000 KM.

Također, iako mu je je teško o tome govoriti, načelnik Tanović je kazao da Općina subvencionira i troškove sahrane, odnosno, dženaze, penzionerima. Za tu namjenu ove godine je izdvojeno 25.000 KM.

Radio AS