Apel Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo zbog povećane opasnosti od šumskih požara

Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na planinama i izletištima i vjerovatnoća šumskih požara je značajnija. Nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara je povećana.

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo apeluje na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do požara, u cilju zaštite šuma kao izuzetno vrijednih ekosistema. Kako potcrtavaju, pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

“Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, K.J.P.”Sarajevošume”, Upravu za šumarstvo KS i MUP KS”, navode iz  Uprave.

Dodaju da šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvrijedniji prirodni resurs te da su ovi ekosistemi svakodnevno izloženi negativnim uticajima biotskih i abiotskih faktora.

“Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto  slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek”, navode iz Uprave za šumarstvo KS.  

Dodaju da su članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume.

Iz Uprave za šumarstvo KS podsjećaju da se vatra u šumi i na šumskom zemljištu treba ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera sigurnosti.

Radio AS