Avdić primio grčkog ambasadora u BiH Dimitriosa Papandreoua, najavljeno uspostavljanje grčkog kutka

Unapređenje saradnje u oblasti kulture i sporta između Kantona Sarajevo i Grčke bila je primarna tema današnjeg susreta ministra kulture i sporta KS Samira Avdića i grčkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Dimitrosa Papandreoua.

Na samom početku susreta, ambasador Papandreou se zahvalimo Ministarstvu i ministru Avdiću na gostoprimstvu. 

“Svrha moje posjete je širenje saradnje u oblasti sporta i kulture između Kantona Sarajevo i Grčke. Mnogo bi nam značila vaša podrška u organizaciji izložbe grčkih knjiga i autora, kao i  za otvaranje grčkog kutka u Sarajevu, u kojem bi se izučava grčki jezik i upoznavala naša kultura”, istakao je ambasador Papandreou. 

Dodao je i kako grčki kutak već postoji u našoj zemlji, ali da je njihova želja da jedan takav edukativno-prijateljski prostor otvore i u glavnom gradu BiH.

Ministar Avdić je iskazao spremnost da podrži realizaciju iskazanih dobrih namjera prijatelja iz Grčke, kako je rekao.

“Podržat ćemo vašu želju da učestvujete u našem sajmu knjige koji se svake godine organizira u Skenderiji. Kontaktirat ću naše ustanove kulture od državnog značaja Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kako bi u okviru nekog od njih uspostavili grčki kutak”, konkretno je odgovorio na prijedloge za buduću saradnju ministar Avdić.

Grčki ambasador je iskazao zahvalnost ministru Avdiću i Ministarstvu koje predvodi za gostoprimstvo i odličnu organizaciju Evropskog prvenstva košarke u kolicima, koje je nedavno održano u Sarajevu, a na kojem je učestvovala i reperezentacija Grčke.

Radio AS