Avdić s delegacijom iz Bahreina razgovarao o pokretanju novog internacionalnog festivala u BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić ugostio je delegaciju iz Kraljevine Bahrein, predvođenu uglednim umjetnikom Abbasom Almosawijem, te predstavnike bosanskohercegovačke nevladine organizacije Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO).

Tom prilikom oni su prezentirali idejni plan za projekt koji u narednom periodu Bosnu i Hercegovinu teži učiniti domaćinom internacionalnog festivala umjetnosti. Radi se o događaju koji je organiziran u više zemalja svijeta, te kao takav je dokazan model promocije umjetnosti i mira. Cilj organizacionog tima jeste okupiti 100 umjetnika koji će imati priliku pored predstavljanja svog talenta oslikavanjem dvodimenzionalnih golubova kao simbola mira biti i svojevrsni ambasadori kulture kojoj pripadaju.

Upravo u želji da festival bude prostor na kojem će i posjetioci moći upoznati različite kulture, pored likovne umjetnosti i skulpture kao ključnih elemenata ovog tipa festivala, planiraju biti uključeni i kulturološki aspekti zemalja poput hrane, muzike i plesa.

Festival poput ovoga, kako su organizatori prezentirali, idealna je prilika za umjetnike iz naše zemlje da prošire vidike i predstave svoje radove kolegama.

U ime organizacije BRAVO, jedan od senior projekt menadžera Imran Polovina ovom prilikom prezentirao je i dugoročni plan, prema kojem bi festival postao tradicionalan te se svake godine  održavao na novoj lokaciji u Bosni i Hercegovini, s cilju promocije svih dijelova države.

Idejni tvorac festivala, Abbas Al Mosawi smatra se jednim od najznačajnijih umjetnika Bliskog istoka. Njegova karijera počela je prije skoro 50 godina, a danas je simbol umjetnosti Bahraina. Održao je izložbe u zemljama poput Tajvana, Švicarske i Italije, a dobitnik je više nagrada za svoj rad. Na sastanku je naglasio kako planira pozvati svoje kolege, kako iz Bahraina, tako i iz cijelog Bliskog istoka da mu se pridruže na ovom festivalu.

Sastanku je prisustvovao i Reyadh Yusuf Ali, predstavnik Bahrein-Bosnia and Herzegovina Friendship and Business Society, koje je u cijelom projektu poveznica između ove dvije zemlje, te od svog osnivanja teži ostvariti što jaču suradnju zarad međusobnog progresa. U ime BBI Business Cluba sastanku je prisustvovala Azra Čolić.

Prema riječima ministra Avdića, delegacija iz Bahreina još prošle godine pokrenula je inicijativu da se napravi saradnja između Bahreina i BiH, u konkretnom slučaju sa Kantonom Sarajevo.

“Zainteresirani su da urade dosta kulturnih projekata, između ostalog i “Umjetnost i mir”. Imaju namjeru krajem avgusta organizirati izložbe na otvorenom, na Vilsonom šetalištu i jednoj lokaciji na području Ilidže”, naveo je ministar Avdić, naglasivši da je gostima prenio i da su institucije kulture iz Sarajeva raspoložene za saradnju s institucijama iz Bahreina.

Konstatirao je i da će uspostavljanje zračne linije između BiH i Bahreina značiti intenziviranje veza ove dvije zemlje, pa i na polju kulture.

Radio AS