Bar jedna banana dnevno: Poboljšava rad srca, pomaže kod probave, mršavljenja…

Zdravstvene prednosti banana uvjerit će vas da pojedete barem jednu dnevno i tako se držite podalje od ljekara.

Banana je najukusnija i najbogatija hrana koja se vrlo često koristi u indijskoj kuhinji. Možete ih jesti ​​u raznim oblicima – sirovim, u voćnim napicima ili kao čips… Mnogi nisu svjesni da su banane izvor esencijalnih vitamina i minerala poput vitamina A i B, kalija i magnezija.

To znači da povoljno utiču na razinu krvnog pritiska, regulišu tjelesnu težinu, poboljšavaju probavu i rad srca. Banana podiže energiju i sadrži samo 90 kalorija po komadu. Zašto biste je trebali redovno jesti?

Bolji rad srca

Banana je bogata vlaknima, magnezijem i kalijem koji mogu poboljšati zdravlje srca kao nijedna druga hrana! Konzumiranje banana može pomoći u ublažavanju napetosti, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca. Kalij u bananama pomaže u regulaciji otkucaja srca, krvnog pritiska i održava mozak budnim, piše B92.

Brže mršavljenje

Banane imaju relativno malo kalorija, što je dobra vijest za one koji žele smršati. Banana prosječne veličine ima nešto više od 90 kalorija i bogata je vlaknima, što utiče na usporavanje probave i dugotrajan osjećaj sitosti.

Poboljšana probava

Banane su bogate vodom i vlaknima, što je izvrsno za probavu. Topiva vlakna apsorbiraju vodu, što pomaže u održavanju meke stolice. Ovom popisu možemo dodati i da pomažu u obnavljanju elektrolita, poput kalija, koji se često gube proljevom ili povraćanjem. Sadrži i otporni škrob (posebno ako koristite kuhane, manje zrele banane), koji pospješuje zacjeljivanje crijeva.

Pomaže kod anemije

Banane imaju visok udio željeza pa mogu pomoći u liječenju anemije (znatno smanjen broj crvenih krvnih zrnaca). Visok sadržaj željeza u bananama može potaknuti proizvodnju hemoglobina u krvi i pomoći u borbi protiv anemije. Osim toga, vitamin B6 u bananama reguliše razinu glukoze u krvi, što može pomoći osobama s anemijom.

Poboljšava san i raspoloženje

Banane su bogate kalijem, što pomaže opuštanju mišića nakon napornog dana. Vitamin C u bananama podržava zdravu funkciju mozga tako što proizvodi serotonin, hormon koji utiče na vaš ciklus spavanja, kao i na raspoloženje i sposobnost upravljanja stresom i/ili boli. Osim toga, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja može pomoći u održavanju pamćenja i regulisanju raspoloženja.

Sljedeći put kada pomislite da ste već pojeli dovoljno povrća i voća, imajte na umu brojne dobrobiti koje imate od konzumiranja banana i dodajte ih u svoju svakodnevnu prehranu.

Radio AS